07:20 / 23.11.2021.

Autor: HRT/Hina

SAD ne ide prema drugom 'lockdownu', stručnjaci to ne preporučuju

Bijela kuća

Bijela kuća

Foto: LapaiIrKrapai / Shutterstock

SAD ne treba uvesti novi 'lockdown' kako bi suzbio širenje COVID-a te će se osloniti na druge dostupne alate, kazao je koordinator Bijele kuće za borbu protiv COVID-a Jeff Zients, dok je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki istaknula da zdravstveni savjetnici administracije ne preporučuju lockdown.

- Ne idemo u tom smjeru. Imamo alate za ubrzanje izlaska iz ove pandemije: dostupna cijepljenja, booster doze, cijepljenje djece i liječenje. Možemo suzbiti virus bez da na bilo koji način ugasimo našu ekonomiju, kazao je Zients novinarima u Bijeloj kući.

Napomenuo da je u petak američki regulator odobrio tzv. booster dozu za sve odrasle Amerikance u petak te da je treću dozu cjepiva od tada primilo 3 milijuna Amerikanaca.

- Nemojte odgađati, primite svoj booster kako bi imali bolju zaštitu od COVID-a 19 dok se približavamo zimi, kazao je.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki odvojeno je novinarima kazala da zdravstveni dužnosnici trenutno ne preporučuju lockdown za suzbijanje pandemije. Psaki je istaknula da je administracija fokusirana na to da se što više Amerikanaca cijepi.

Oko 71 posto odraslih Amerikanaca u potpunosti je cijepljeno protiv COVID-a 19 , dok ih je 82 posto primilo barem jednu dozu.

- Trenutni sedmodnevni prosjek zaraženih u SAD-u, zemlji s oko 330 milijuna stanovnika, je 92.800 novozaraženih dnevno, što je porast od 18 posto u odnosu na tjedan ranije, istaknula je na konferenciji za medije direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky. Hospitalizacije su pak porasle za 6 posto na oko 5.600 dnevno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!