18:30 / 24.02.2022.

Autor: P.F./Hina

SAD ne vidi povećanu opasnost od ruskog nuklearnog oružja

ilustracija

ilustracija

Foto: - / HTV

SAD ne vidi povećanu prijetnju od ruskog nuklearnog oružja, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane.

- Ne vidimo povećanu opasnost u tom pogledu, odgovorio je neimenovani dužnosnik na pitanje o tome jesu li ruske nuklearne snage u stanju povećane pripravnosti.

Dodao je da ruska ofenziva u Ukrajini ima za cilj "odrubiti glavu" vladi u Kijevu i umjesto nje uspostaviti režim povoljan za Moskvu,

Ruska vojska započela je napad s oko 100 udara balističkih projektila usmjerenih, prema njegovim riječima, uglavnom na vojnu infrastrukturu. Početna faza, rekao je, usredotočena je na ključne gradove i Pentagon očekuje da će Rusi napasti glavni grad Kijev.

- Nikad nismo vidjeli ovakav manevar nacija država-nacija-država od Drugog svjetskog rata, zasigurno ništa ove veličine, opsega i razmjera, rekao je.

Dosad, rekao je, Rusi još nisu ušli u zapadnu Ukrajinu i nema naznaka amfibijskog napada na jugu s Crnog mora.

Američki dužnosnik nije dao procjenu štete koju je pretrpjela ukrajinska vojska.

- Vidjeli smo znakove da se opiru i uzvraćaju, rekao je.

Litvansko ministarstvo obrane objavilo je da je SAD rasporedio mlažnjake F-35 u Estoniji i Litvi te da je produžen boravak postojećih postrojbi u regiji. Najmoderniji američki mlažnjaci F-35 nisu nikada prije bili raspoređeni u baltičkim zemljama. Petstotinjak američkih vojnika s tenkovima Abrams i oklopnim vozilima Bradley poslani su u Litvu prošle godine, a trebali su je napustiti u travnju. Zasad nije jasno dokad će u Litvi ostati te postrojbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!