SAD: neki republikanski prvaci kritiziraju Trumpa nakon njegove povijesne optužnice

18.06.2023.

21:42

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Bivši američki predsjednik, Donald Trump

Bivši američki predsjednik, Donald Trump

Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Nekoliko prvaka američke Republikanske stranke, uključujući kandidate za predsjedničke izbore 2024., kritizirali su u nedjelju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon njegove povijesne federalne optužnice u Miamiju ovog tjedna navodeći da je to neobranjivo ili da se ne može biti iznad zakona.


- Ne mogu braniti ono za što ga se optužuje, izjavio je na kanalu NBC Mike Pence, kandidat za republikanske predizbore 2024. protiv Donalda Trumpa, za vrijeme čijeg mandata je bio njegov potpredsjednik.

Trump je pojavio u utorak pred federalnim sudom u Miamiju, što je bio prvi put za jednog bivšeg predsjednika, zbog toga što je čuvao strogo povjerljive dokumente nakon što je napustio Bijelu kuću i odbio ih vratiti.

Trump se izjasnio nevinim, otvarajući put suđenju koje je potencijalno vrlo štetno za njegovu kampanju za američke predsjedničke izbore 2024.

- Mislim da bi trebao odustati od utrke za Bijelu kuću, izjavio je čak i bivši guverner Arkansasa i republikanski predkandidat Asa Hutchinson na ABC-u, smatrajući te optužbe "ozbiljnima i diskvalificirajućima".

Mark Esper
, koji je bio ministar obrane Donalda Trumpa, ocijenio je za CNN da "ako su optužbe istinite, da sadrže informacije o sigurnosti naše nacije (...) to bi moglo biti vrlo štetno za naciju".

- Nitko nije iznad zakona, dodao je, ocijenivši ova otkrića "zabrinjavajućim".

Podjela među republikancima


Ove primjedbe u suprotnosti su s onima mnogih republikanaca u Kongresu koji su ili branili Trumpa ili su ga odbijali kritizirati.

Ali neki republikanski predsjednički kandidati nalaze se u delikatnoj poziciji, želeći pokazati svoju različitost od Donalda Trumpa, a opet ne želeći izgubiti njegovu lojalnu bazu.

Mike Pence tako je istaknuo da je bivši predsjednik "zaslužio" svoj poziv na sud, ali je odbio govoriti o slučaju "dok on ne dobije priliku iznijeti svoj slučaj pred sudom".

- Ne znam zašto neki od mojih konkurenata na republikanskim predizborima pretpostavljaju da će predsjednik biti proglašen krivim, također je rekao.

Donald Trump optužen je za ugrožavanje sigurnosti Sjedinjenih Država držanjem povjerljivih dokumenata, uključujući vojne planove ili informacije o nuklearnom oružju, u toaletima ili skladištu svoje luksuzne rezidencije Mar-a-Lago na Floridi, te zbog odbijanja povrata te dokumente unatoč sudskim zabranama.

Slučaj je jedan od više sudskih podnesaka koji bacaju sjenu na njegovu kandidaturu za drugi mandat 2024. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!