10:37 / 09.04.2022.

Autor: Hina/HRT

SAD: Neobuzdanim putnicama koje su grizle avionsko osoblje najveće kazne

Dvije putnice u zrakoplovima optužene za "neobuzdano ponašanje" dobile su najveće kazne

Dvije putnice u zrakoplovima optužene za "neobuzdano ponašanje" dobile su najveće kazne

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dvije putnice u zrakoplovima optužene za "neobuzdano ponašanje" dobile su najveće kazne koje je ikada predložila američka uprava za zračni promet, prenio je BBC.

Peteroznamenkaste kazne za dvije putnice optužene za nasilje dio su kazni u visini dva milijuna dolara izrečenih ove godine.

Od početka 2021. američki zračni prijevoznici zabilježili su rekordan broj putnika koji ometaju let i mnogo incidenata koji uključuju odbijanje nošenja zaštitne maske.

Kazne je u petak objavio ministar prometa Pete Buttigieg.

- Ako ste u zrakoplovu, ne ponašajte se kretenski i ne ugrožavajte letačku posadu i suputnike, rekao je u nastupu na ABC-jevu The Viewu. "Budete li to radili, kaznit će vas FAA", dodao je.

U jednom incidentu, putnica American Airlinesa koja je letjela iz Teksasa u Sjevernu Karolinu mora platiti kaznu od 81.950 dolara zbog prijetnje da će ozlijediti stjuardesu. Stjuardesa je ponudila pomoć putnici nakon što je pala u prolazu zrakoplova.

Neimenovana putnica tada je navodno gurnula djelatnicu zrakoplovne tvrtke i pokušala otvoriti vrata zrakoplova. Dok su je stjuardese pokušavale obuzdati, ona je više puta udarila člana osoblja u glavu.

Kada su joj stavili lisice, "pljunula je, udarila glavom, grizla i pokušala šutnuti članove posade i druge putnike", navodi FAA u priopćenju za javnost.

U drugom incidentu putnica je letjela Delta Air Linesom iz Las Vegasa za Atlantu. Navodno je pokušala "zagrliti i poljubiti putnika koji je sjedio do nje, otišla je do prednjeg dijela zrakoplova kako bi pokušala izići tijekom leta, odbila se vratiti na svoje mjesto i više puta ugrizla drugog putnika", navodi se.

Tu putnicu, koja je također neimenovana, članovi posade fizički su obuzdali i sada mora platiti kaznu od 77.272 dolara.

Ni jedan incident od ta dva nije uključivao nepoštivanje mjera za zaštitu od COVID-a.

FAA je u siječnju 2021. objavio politiku "nulte tolerancije" prema divljim putnicima i od tada je izrekao kazne od oko 7 milijuna dolara.

Zabilježeno je 7060 incidenata s ispadima bijesa i kažu da oko 70 posto otpada na pravilo o nošenju zaštitne maske. No, stopa incidenata sada je pala za 60 posto u odnosu prema najvišoj razini prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!