SAD nudi novac za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjedničke izbore

28.07.2022.

23:59

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: MichaelJayBerlin / Shutterstock

Američki State Department ponudio je nagradu od 10 milijuna dolara za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjeničke izbore 2016. u SAD-u.

State Department traži informacije o Agenciji Internet Research Agency LLC (IRA), Jevgeniju Viktoroviču Prigožinu i povezanim ruskim subjektima i suradnicima zbog njihovog miješanja u američke izbore, priopćio je State Department medijima u četvrtak.

SAD je već nametnuo sankcije pojedincima i subjektima koji su povezani s vođom i financijerom IRA-e, ruske farme trolova. IRA je tvrtka sa sjedištem u Sankt Peterburgu koja je, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, bila ključna za ruska nastojanja da se umiješaju u predsjedničke izbore 2016.

State Department dodaje da je Prigožin ruski državljanin koji je financirao IRA-u, a da je ta agencija započela s operacijama uplitanja u američki politički sustav već 2014. Optužuju da je cilj IRA-e bio da sije razdor.

Američko tužiteljstvo istaknulo je kako je IRA preplavila društvene mreže lažnim izvješćima i teorijama zavjere kako bi iskoristila društvene podjele u SAD-u.

Ruska vlada opovrgnula je optužbe za uplitanje u izborni proces.

Odnosi na relaciji Washington - Moskva napeti su posljednjih godina zbog optužbi da je Rusija utjecala na izbore 2016. godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu te zapadnih sankcija nametnutih Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!