SAD objavio da je ubio vođu Al-Qa'ide u Siriji

23.10.2021.

09:55

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vođa Al-Qa'ide Abdul Hamid al-Matar ubijen je dronom u Siriji, objavila je američka vojska dva dana nakon nakon napada na bazu u Siriji kojom se koristi antidžihadistička koalicija predvođena Sjedinjenim Državama.

"Uklanjanje tog visokopozicioniranog vođe Al-Qa'ide poremetit će sposobnosti terorističke organizacije da planira i izvodi napade kojima prijeti američkim građanima, našim partnerima i nedužnim civilima", rekao je u petak glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske (CENTCOM), bojnik John Rigsbee.

Napad bespilotnom letjelicom izveden je dva dana nakon napada na američku bazu na jugu Sirije, no Rigsbee u pisanu priopćenju nije rekao je li napad dronom izveden kao odmazda, prenosi Reuters.

Napad je izveden u regiji Soulouk, na sjeveru Sirije koje nadzire Turska, piše agencija AFP.

"Nismo ustanovili da je bilo civilnim žrtava u napadu, koji je izveden dronom MQ-9", navodi se.

Al-Qa'ida i dalje prijeti Sjedinjenim Državama i saveznicima i "koristi se Sirijom kao bazom za povlačenje kako bi se pregrupirala i koordinirala sa svojim ograncima i planirala operacije u inozemstvu", kazao je Rigsbee.

Pentagon je krajem rujna eliminirao "drugog visokog vođu Al-Qa'ide" u Siriji, Salima Abou-Ahmada za kojeg je rekao da je bio odgovoran za "planiranje, financiranje i odobravanje transregionalnih napada" koje je izvodila organizacija.

Oko 900 američkih vojnika raspoređeno je na sjeveroistoku Sirije i surađuje s Demokratskim sirijskim snagama (FDS) te u bazi Al-Tanf na jugu blizu Iraka i Jordana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!