07:21 / 06.06.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

SAD očekuje najveći prosvjed dosad, zabrana policijskog zahvata pritiskanja vrata

-

-

Foto: - / -

Diljem SAD-a nastavljeni su masovni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma.
Prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma diljem SAD-a traju već 11 dana iako su se tenzije na ulicama smanjile. Za danas je najavljen najveći prosvjed dosad. U Washingtonu se očekuje i do 200.000 ljudi.

Jedanaesti dan zaredom nastavljeni su prosvjedi u brojnim američkim gradovima u svih 50 saveznih država.

Usprkos kiši, u noći s petka na subotu prosvjednici su ispred Bijele kuće mirno  tražili pravdu za Georgea Floyda. Pripadnika policije bilo je znatno manje nego prethodnih dana.

Uvod je to u današnji cjelodnevni prosvjed u kojem će skupine iz različitih dijelova grada marširati prema parku Lafayette parku ispred Bijele kuće gdje je zbog sigurnosnih procjena povećan broj barikada i proširena je zaštitna ograda. Predsjednik Trump bit će u gradu za vrijeme prosvjeda, iako preko vikenda nema najavljene javne aktivnosti.

Policija procjenjuje da je riječ o najvećim demonstracijama u Washingtonu od smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda, no 700 pripadnika vojske iz Sjeverne Karoline ipak je vraćeno u matičnu vojnu bazu. Grad će osiguravati lokalna policija i Nacionalna garda.

Organizatori prosvjeda različite su skupine aktivista.

Tragična smrt Georgea Floyda već je donijela promjene zakonodavstva u Minneapolisu. Lokalne su vlasti donijele odluku o zabrani tehnike gušenja- pritiska na vrat privedenih prilikom policijskih uhićenja.


Guverner New Yorka najavio policijsku reformu "stop nasilju"

Guverner države New York Andrew Cuomo najavio je policijsku reformu "stop nasilju" koja uključuje zabranu policijskog zahvata kojim se privođenoj osobi pritišće vrat što je izazvalo smrt Afroamerikanca Georgea Floyda i zapalila američke gradove. Opširnije Policajci iz Buffala istupili iz postrojbe zbog suspenzije kolega 
Mirnija noć u Americi, najavljena tužba protiv Trumpa 

Trg Lafayette blizu Bijele kuće preimenovan u "Black Lives Matter Plaza"

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je, prkoseći predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, preimenovala Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u Black Lives Matter Plaza, odnosno trg Crni životi su važni. Bowser je također angažirala umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom "Black Lives Matter" (Crni životi su važni) u žutoj boji, uz zastavu grada. Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih prometnica.

Osim toga, gradonačelnica je zatražila od predsjednika države da povuče savezne sigurnosne snage iz Washingtona koje su pomagale policiji prilikom najtežih sukoba s prosvjednicima. U pismu mu je objašnjavala da nije bilo novih uhićenja posljednjih dana.

Predsjednik Donald Trump nazvao je washingtonsku gradonačelnicu nekompetentnom i dodaje da je ona nezahvalna za sve što je Nacionalna garda napravila posljednjih dana za sigurnost grada.


Trump: Gospodarski napredak moj je odgovor na nejednakost i rasizam

Predsjednik Trump jučer se obratio tijekom dana javnosti. Njegova poruka naciji bila je: Gospodarski napredak moj je odgovor na nejednakost i rasizam. No spomenuo je ipak Georgea Floyda, koji je preminuo brutalnom smrću dok je bio pod nadzorom policije.

Kazao je i da svi američki državljani zaslužuju da budu jednaki pred zakonom te je ustvrdio da je ovo važan dan za Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg su nedavno ubili policajci. To naš Ustav zahtijeva i to je bit naše zemlje, rekao je Trump na prvoj konferenciji za novinare nakon više dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!