SAD od Pfizera naručuje 10 milijuna doza lijeka protiv COVID-a

18.11.2021.

18:20

Autor: B.A./Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američka vlada naručila je od laboratorija Pfizer 10 milijuna doza lijeka protiv COVID-a za 5,29 milijardi dolara, što su odobrile zdravstvene vlasti, a predsjednik Joe Biden tvrdi da će ih dijeliti besplatno.

Farmaceutska tvrtka, koja prodaje cjepivo protiv virusa u suradnji s BioNTechom, predala je početkom tjedna zahtjev za hitno odobrenje tog dugo očekivanog lijeka koji se uzima jednostavno kod kuće prvih dana simptoma u slučaju zaraze.


- Čak i ako agencija tek treba dati zeleno svjetlo, odmah sam poduzeo mjere kako bi jamčio dovoljne količine lijekova za američko stanovništvo, naglasio je Biden u priopćenju.


Vlada poduzima "potrebno kako bi jamčila da će lijek biti lako dostupan i besplatan", dodao je Biden i inzistirao na važnosti cjepiva.


Antivirusni lijek, koji će se prodavati pod imenom Paxlovid, u kliničkim ispitivanjima je bio 89 posto učinkovit protiv hospitalizacija i smrti kada se uzimao unutar tri dana od pojave simptoma.


Ta su ispitivanja provedena među osobama koje imaju veliki rizik od razvoja teških slučajeva COVID-a.


Antivirusni lijekovi smanjuju sposobnost virusa da se replicira i tako usporava bolest. Oni predstavljaju ključnu nadopunu cjepivu za zaštitu od COVID-a.


- Cijepljenje je i dalje najvažnije za zaštitu sebe i drugih i za zaustavljanje ove pandemije, naglasio je američki ministar zdravstva Xavier Becerra u odvojenom priopćenju. 


- Ali one koji se razbole i prijete im teške posljedice, pilule bi mogle spasiti od odlaska u bolnicu, dodao je.


Narudžba Washingtona predviđa 10 milijuna doza lijeka, a prve će stići do kraja godine i u 2022. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!