16:47 / 15.06.2018.

Autor: M.M./Hina

SAD od srpnja uvodi carinu od 25 posto na uvoz robe iz Kine

-

-

Foto: - / -

SAD od 6. srpnja počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 mlrd. dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka robu.
Sjedinjene Države od 6. srpnja počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka robu, objavio je ured američkog ministra trgovine.

U postupku revizije nakon završetka javne rasprave s početne je liste kineskih proizvoda objavljene u travnju uklonjeno 515 proizvoda, čime je ona svedena na ukupno 818 proizvoda.

Iz ureda pritom napominju kako će se u drugom krugu na popisu kineskih proizvoda na koje će se plaćati carina naći još 284 proizvodnih linija vrijednih 16 milijardi dolara. Time će se ukupna vrijednost robe zahvaćene carinama ponovo popeti na početno zacrtanih 50 milijardi dolara.

Kineska vlada nepoštenim trgovinskim praksama i mjerama industrijske politike poput programa 'Proizvedeno u Kini 2025' agresivno potkopava američke privredne grane bazirane na sofisticiranoj tehnologiji i našu ulogu gospodarskog lidera, kazao je u priopćenju američki ministar trgovine Robert Lighthizer.

Tehnologija i inovacije najveće su američko gospodarsko blago i predsjednik Donald Trump s pravom naglašava da, želimo li prosperitetnu budućnost našoj zemlji, moramo odmah zauzeti stav kako bismo očuvali poštenu trgovinu i zaštitili  konkurentnost SAD-a, dodao je američki ministar.

Samo nekoliko sati prije objave američkih carina Kina je poručila da će odgovoriti protumjerama. Kina je već ranije objavila popis američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara na koje bi mogli uvesti carine, uključujući soju, zrakoplove i automobile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!