07:23 / 23.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

SAD: Odbor za proračun odobrio pomoć od 1,9 bilijuna dolara

Od koronavirusa umrlo pola milijuna Amerikanaca

Od koronavirusa umrlo pola milijuna Amerikanaca

Foto: Kamil Krzaczynski / REUTERS

Odbor za proračun američkog Zastupničkog doma odobrio je zakon kojim se osigurava pomoć od 1,9 bilijuna dolara u pandemiji koronavirusa, omogućivši da se jedan od najvažnijih prioriteta predsjednika Joea Bidena već tijekom tjedna nađe na glasanju u donjem domu parlamenta.

Mjera je odobrena na odboru istodobno dok zemlja prelazi prag od 500.000 umrlih u pandemiji, u kojoj su milijuni ostali bez posla.


Zakon bi trebao stimulirati američko gospodarstvo i omogućiti realizaciju Bidenovih prijedloga da se osigura dodatno novca za cjepivo protiv Covida-19 i drugu medicinsku opremu.


- Moramo djelovati brzo kako bismo zaustavili ovu pandemiju i patnje milijuna ljudi, kazala je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.


Po riječima čelnika senatske većine Chucka Schumera, zahvaljujući naporima u oba doma Kongresa zakon će moći biti odobren u oba doma i poslan predsjedniku na potpisivanje prije nego li 14. ožujka isteku savezne pogodnosti za nezaposlene.


Biden i njegovi demokrati žele da plan pomoći bude čim prije odobren kako bi se ubrzao novi krug izravne financijske pomoći američkim kućanstvima i proširile savezne pogodnosti za nezaposlene te osigurala pomoć saveznoj i lokalnim vladama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!