SAD odobrio treću dozu cjepiva protiv COVID-a za odrasle

19.11.2021.

17:05

Autor: B.A./Hina/HRT

FDA

FDA

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Američke zdravstvene vlasti u petak su priopćile da su odobrile treću dozu cjepiva protiv COVID-a za sve odrasle koji su potpuno cijepljeni prije barem šest mjeseci.

Američka agencija za lijekove (FDA) navela je da to izvanredno odobrenje za primjenu cjepiva izdano za Pfizer i za Modernu omogućuje da se "osigura neprestana zaštita protiv COVID-a, pa i protiv teških posljedica koje mogu nastati, poput hospitalizacije i smrti".


Dvije farmaceutske kompanije ranije su priopćile da su dobile odobrenje FDA-e.


- Ovo izvanredno odobrenje dolazi u kritičnom trenutku kada počinje zima i sučeljeni smo s porastom broja zaraženih COVID-om i hospitaliziranih diljem zemlje, rekao je predsjednik Moderne Stephane Bancel.


Osobe starije od 18 godina koje su u Sjedinjenim Državama primile cjepivo Johnson&Johnson koje se daje u jednoj dozi, imale su pravo na drugu dozu dva mjeseca nakon imunizacije.


Kod osoba cijepljenih Pfizerom i Modernom, treća doza je dosad bila namijenjena samo nekim skupinama: starijima od 65 godina, odraslima sklonim riziku razvoja teškog oblika bolesti i onima koji su više izloženi virusu zbog prirode posla.


Vijest dolazi u trenutku kada u SAD-u ponovo raste broj novozaraženih, s prosječno 85.000 novih slučajeva COVID-a na dan (krajem listopada bilo ih je oko 70.000) i s oko 1000 umrlih dnevno.


Neke američke savezne države, primjerice Kalifornija, već su počele odobravati dodatne doze za odrasle, čak i prije preporuke zdravstvenih agencija, u nadi da će širenje epidemije suzbiti prije Božića i Nove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!