10:04 / 17.03.2018.

Autor: D.P./Hina

SAD optužio Rusiju za hakerske napade; Meta su bile nuklearne centrale

Foto: Twitter (@Coynful)

Foto: Twitter (@Coynful)

Foto: - / -

Washington je prvi put otvoreno optužio rusku vladu da stoji iza računalnih napada u kojima su hakeri uspjeli ući u kontrolne sustave nekih iznimno osjetljivih infrastruktura.
Washington je prvi put otvoreno optužio rusku vladu da stoji iza računalnih napada u kojima su hakeri uspjeli ući u kontrolne sustave nekih iznimno osjetljivih infrastruktura u Sjedinjenim Državama, poput nuklearnih centrala i vodovoda.

"Informatički akteri ruske vlade su u najmanju ruku od ožujka 2016. ciljali vladina tijela i brojne sektore važnih američkih infrastruktura, poput energetike, nuklearnih postrojenja, trgovinskih objekata, vodovoda, zrakoplovstva i osjetljivih točaka tvorničkog sektora", piše u izvješću koje su pripremili stručnjaci za informatičku sigurnost američkog Ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS).

Objavljivanje izvješća podudara se s objavom niza sankcija Trumpove administracije protiv ruskih pojedinaca i pravnih subjekata kao odgovor na upletanje Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. i na više informatičkih napada.

Moskva koja je uvijek nijekala bilo kakvo upletanje, odmah je preko zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova najavila "protumjere". Informatički napadi su u 2016. stajali SAD između 57 i 109 milijarda dolara, navodi se u izvješću Bijele kuće objavljenom u siječnju, u kojemu se napose upire prstom u hakere iz Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!