SAD optužuje Kinu za "provokacije" u Južnom kineskom moru

26.07.2022.

21:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Provokacije u Južnom kineskom moru

Provokacije u Južnom kineskom moru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sjedinjene Američke Države optužile su Kinu u utorak za sve brojnije "provokacije" protiv suparničkih zemalja koje polažu pravo na dijelove Južnog kineskog mora i drugih država koje djeluju u tom području.

- Postoji jasan i uzlazni trend provokacija Narodne Republike Kine protiv polagatelja prava na Južno kinesko more i drugih država koje zakonito operiraju u regiji, rekla je na događaju američkog think tanka Jung Pak, dužnosnica State Departmenta nadležna za istočnu Aziju.

Pak je na događaju Centra za strateške i međunarodne studije rekla da su kineski zrakoplovi sve češće upleteni u opasna presretanja australskih zrakoplova u međunarodnom zračnom prostoru iznad Južnog kineskog mora i da su u tri odvojena incidenta u posljednjih nekoliko mjeseci doveli u pitanje istraživanje mora i energije unutar isključive gospodarske zone Filipina.

- Agresivno i neodgovorno ponašanje kineske vojske u Južnom kineskom moru jedna je od najznačajnijih prijetnji miru i stabilnosti na Indo-Pacifiku i samo je pitanje vremena kada će doći do većeg incidenta ili nesreće, rekao je visoki dužnosnik Pentagona u utorak.

Ely Ratner, pomoćnik ministra obrane za indo-pacifička sigurnosna pitanja, iznio je te primjedbe na događaju Centra za strateške i međunarodne studije.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, a Pak je te tvrdnje opisala "ekspanzivnima i nezakonitima".

Pak je dodala da kineske "provokativne aktivnosti" za provedbu takvih tvrdnji "doprinose regionalnoj nestabilnosti, štete ekonomijama drugih država koje polažu pravo, potkopavaju postojeći pomorski poredak i prijete pravima i interesima svih nacija koje se oslanjaju ili djeluju na ovom vitalnom plovnom putu".

- Želimo osigurati da zemlje, kao što imaju svoje odnose s Pekingom, imaju alate i moć te sposobnost da se zalažu za svoju autonomiju i svoje suvereno donošenje odluka, rekla je.

Pak je iznijela svoj komentar uoči najavljenog razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga ovog tjedna.

Očekuje se da će se predsjednici usredotočiti na načine da se spriječi prijelaz sve većeg američko-kineskog strateškog rivalstva u sukob, posebno glede otoka Tajvana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!