07:28 / 25.07.2020.

Autor: I.D./HINA

SAD osnovao skupinu za pravednu distribuciju budućeg cjepiva za Covid-19

Foto: ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smjernice imaju za cilj postaviti nepristran okvir koji će američki Centar za kontrolu i prevenciju koristiti za plan raspodjele prvih cjepiva, za koje se očekuje da će biti spremna do kraja godine.
Dužnosnici zdravstvenih vlasti Sjedinjenih Država u petak su zadužili skupinu neovisnih znanstvenika i etičara za izradu smjernica koje će odrediti tko će dobiti prve doze cjepiva protiv Covida-19 kada će ono biti proizvedeno.

Smjernice imaju za cilj postaviti nepristran okvir koji će američki Centar za kontrolu i prevenciju (CDC) koristiti za plan raspodjele prvih cjepiva, za koje dužnosnici SAD-a očekuju da će biti spremna do kraja godine.

Skupinu su za razvoj plana zadužili čelnici CDC-a i Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH). Taj će posao odraditi poseban odbor stručnjaka američke Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine i Nacionalne medicinske akademije, neovisnog savjetodavnog tijela.

Na prvom sastanku je ravnatelj NIH-a dr. Francis Collins od odbora zatražio da u obzir uzmu potrebe pojedinaca koji su u najvećoj opasnosti od komplikacija uslijed zaraze Covidom-19.

Collins je rekao da se popis raspodjele cjepiva treba temeljiti na zdravstvenim posljedicama bolesti, potrebama zdravstvenih radnika, vojske, osoba koje rade u nužnim djelatnostima i lokacijama u SAD-u gdje je virus najaktivniji. Također je rekao da skupina treba dati prvenstvo osobama koje su se dragovoljno javile za testiranje cjepiva a dobile su placebo, lažna kontrolna cjepiva, te su još nezaštićene.

- Ovo će biti kontroverzno. Odgovor se neće svima svidjeti. Bit će mnogo ljudi koji će misliti da su trebali biti na vrhu liste, a to ne mogu biti svi, rekao je Collins.

Dr. Robert Redfield, čelnik CDC-a, skupini je rekao "da trebaju napraviti sve kako bi se cjepivo pravedno dijelilo, ali i tako da javnost vidi da je to napravljeno nepristrano, pošteno i transparentno".

Prvi nacrt smjernica trebao bi biti završen do kraja kolovoza i bit će otvoren za komentare javnosti. Konačni dokument bit će objavljen krajem rujna ili početkom listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!