SAD: Ostvareni napredak u pregovorima s Iranom je "skroman"

07:49 / 29.12.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

"Postignut je skroman napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu"

"Postignut je skroman napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu"

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Države su u utorak ocijenile da je postignut "skroman" napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, ali su se pridružile Europljanima u zahtjevu da se oni "čim prije" završe zbog uspjeha Teherana u razvoju nuklearnog oružja.

- Ovih smo dana zapazili da je možda postignut skroman napredak u ovim zadnjim pregovorima, rekao je za medije glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price, dan nakon nastavka pregovora u Beču kako bi se pokušao spasiti ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisan 2015. (kojega je engleska kratica JCPOA). No strane moraju nastojati da se na taj napredak oslanjaju u konstruktivnom duhu i s uvjerenjem, dodao je, ocijenivši da je prerano reći koliko je taj napredak konkretan.

No taj je napredak, bez obzira na sve, "prespor" i "to ne može više ići ovako", dodao je glasnogovornik. "Uskoro će biti prekasno za povratak na međusobno poštovanje JCPOA-e".

I pregovarači triju europskih zemalja (Francuske, Njemačke i Velike Britanije) potpisnica ugovora istaknuli su da ovi pregovori "ne trpe odlaganje". Jasno je da se približavamo točki u kojoj je iranska nuklearna eskalacija ozbiljno narušila JCPOA, istaknuli su, opetujući da za postizanje dogovora preostaju "tjedni, a ne mjeseci".

Posebno su upozorili da Iran obogaćuje uranij do razine koja se opasno približava nuklearnoj, premda je Teheran u subotu rekao da ga ne planira obogaćivati iznad 60 posto u slučaju da pregovori u Beču ne uspiju.

- Uzimamo na znanje komentar ravnatelja Iranske organizacije za atomsku energiju po kojemu Iran neće obogaćivati uranij iznad 60 posto, rekli su. Ipak, nijedna država koja ne posjeduje nuklearno oružje nije dosad obogaćivala uranij do 60 posto, dodali su. Povećanjem zaliha uranija obogaćenog do 60 posto Iran je veoma blizu tomu da dobije fisijski materijal koji može upotrijebiti u proizvodnji nuklearnog oružja, upozorili su.

Pregovorima se želi vratiti SAD u okvire ugovora pošto je iz njega izašao 2018. a Teheran navesti da poštuje preuzete obveze od kojih je odustao nakon uvođenja američkih sankcija.

Osim triju europskih zemalja, Kina i Rusija također sudjeluju u pregovorima s Iranom. SAD u njima sudjeluje neizravno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!