SAD osudio kibernetičku aktivnost velikih razmjera pod kineskim pokroviteljstvom

25.05.2023.

07:48

Autor: V.K./HRT/Hina

Kibernetička aktivnost

Kibernetička aktivnost

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hakerska skupina pod pokroviteljstvom kineske države infiltrirala se u glavne infrastrukturne mreže Sjedinjenih Država, rekli su u srijedu Washington, njegovi zapadni saveznici i Microsoft, upozorivši da bi se slične kampanje mogle dogoditi diljem svijeta.

Vlasti zadužene za informatičku sigurnost u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu, upozorile su u zajedničkoj izjavi na niz aktivnosti koje se povezuju s kibernetičkim akterom poznatim i kao Volt Typhoon pod pokroviteljstvom kineske države.

- Ta aktivnost utječe na mreže glavnih infrastrukturnih sektora SAD-a i subjekt koji izvodi napade "mogao bi primijeniti iste metode (...) diljem svijeta", dodali su.

Microsoft je u odvojenom priopćenju rekao da je "Volt Typhoon" aktivan od sredine 2021. te da je, među ostalim, ciljao važnu infrastrukturu na otoku Guamu, gdje je velika američka vojna baza u Tihom oceanu.

Ta bi kampanja mogla poremetiti važnu komunikacijsku infrastrukturu između SAD-a i azijskog područja u budućim krizama, upozorio je Microsoft.

- Uočeno ponašanje navodi na zaključak da se zlonamjerni akter kani baviti špijunažom i zadržati pristup (infrastrukturi) čim dulje bude moguće a da ostane neprimijećen, dodala je američka tehnološka grupacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!