SAD osudio opasno rusko ispitivanje protusatelitskog projektila

16.11.2021.

07:33

Autor: B.A./Hina/HRT

ISS

ISS

Foto: NASA/Roscosmos / Handout via REUTERS

Sjedinjene Države su u ponedjeljak optužile Rusiju za "opasno i neodgovorno" ispaljivanje protusatelitskog projektila, a ravnatelj NASA-e je rekao da je "zgrožen" testom koji je Rusija provela na jednom od svojih satelita, nagnavši astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici da se pripreme na žurnu evakuaciju zbog nastalih krhotina.

U ponedjeljak je "Rusija na neodgovoran način izvela razorno testiranje protusatelitskog projektila na jednom od svojih satelita", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.


- Ovo je testiranje proizvelo više od 1.500 krhotina, a vjerojatno će proizvesti još stotine tisuća manjih, rekao je u priopćenju.


- Nedopustivo je da Rusija ugrožava ne samo američke astronaute i međunarodne partnere na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), nego i svoje kozmonaute, istaknuo je pak ravnatelj NASA-e Bill Nelson u priopćenju. 


- Zgrožen sam ovim neodgovornim i destabilizirajućim činom, rekao je.


U ponedjeljak ujutro sedmočlana posada ISS-a - četiri američka i njemački astronaut te dva ruska kozmonauta - morali su se skloniti u svemirski brod spojen na stanicu kako bi se pripremili za eventualnu žurnu evakuaciju.


Stručni časopis Spaceflight Now piše da su se oko podneva svi vratili na ISS, ali je većina vrata između modula ostala zatvorena iz opreza.


- Krhotine nastale ovim opasnim i neodgovornim testiranjem sada ugrožavaju satelite i druge svemirske objekte važne za sigurnost, gospodarstvo i znanstvene interese u idućim desetljećima, upozorio je Blinken.


Ovo će ispitivanje "znatno povećati rizik za astronaute i kozmonaute Međunarodne svemirske stanice", istaknuo je, obećavši da će SAD "surađivati sa saveznicima i partnerima kako bi pronašli odgovor na ovaj neodgovoran čin".


Ranije je ruska svemirska agencija Roskozmos priopćila da je posada ISS-a izvan opasnosti, ne spominjući ispitivanje projektila.


- Putanja objekta zbog kojeg je posada danas po standardnoj proceduri morala ući u brod udaljila se od putanje ISS-a, objavio je Roskozmos na Twitteru.

- Dragi prijatelji, kod nas je sve u redu. Nastavljamo raditi na našem programu, napisao je na istoj društvenoj mreži ruski kozmonaut Anton Škaplerov.

Pentagon je objavio da "djelatno radi na definiranju polja krhotina", što znači da će utvrditi putanju svakog pojedinog objekta.


- Pozorno pratimo vrstu sredstava koje Rusija želi razviti, dodao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona, dodajući da Moskva nije obavijestila Washington o testiranju.


Ovaj incident ujedno potiče bojazan od pretvaranja svemira u bojno polje velesila.


- Pozivamo sve odgovorne svemirske nacije da nam se pridruže u našim naporima u utvrđivanju pravila odgovornog ponašanja, rekao je u ponedjeljak Antony Blinken.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!