SAD: Otvorena vrata europskih veleposlanstava

14.05.2023.

19:52

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

Dan otvorenih vrata u veleposlanstvu SAD

Dan otvorenih vrata u veleposlanstvu SAD

Foto: HTV / HRT

S više od 170 veleposlanstava glavni grad Sjedinjenih Država središte je svjetske diplomacije. Svakog svibnja diplomatska predstavništva u Washingtonu otvaraju vrata građanima koji dobiju priliku „proputovati svijet" u jednom danu, upoznati običaje, glazbu, hranu, kulturu brojnih svjetskih zemalja. Ovog vikenda za javnost su bila otvorena veleposlanstva europskih zemalja. Hrvatska je i dalje iznimno popularna među Amerikancima, naše veleposlanstvo smo jučer je više od 2 tisuće ljudi.

Avenija Massachusetts, adresa brojnih veleposlanstava u Washingtonu, u subotu je bila najposjećeniji dio grada. Najveća gužva ispred diplomatskog predstavništva Hrvatske.

- Na ovim danima Otvorenih vrata veleposlanstava Europske unije, Hrvatska je iz godine u godinu najveći hit. Mislim da najviše toga nudimo, najviše specijaliteta, najviše ljudske topline, image koji ima Hrvatska u Americi je sjajan, rekao je Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u.

Za ulazak u hrvatsku kuću diplomacije strpljivo se čekalo. Neki su došli uoči puta u Hrvatsku.

- U rujnu idemo u Hrvatsku, pa sam htio dobiti neke informacije, osjetiti duh zemlje, kušati hranu i vino., govori turist iz SAD-a.

Drugima smo poznati po nogometnim uspjesima.

- Imao sam sreću danas. Ja sam 500. posjetitelj i dobio sam šal nacionalnog nogometnog tima, pokazuje posjetitelj.

Nikomu nije bilo dosadno, za zabavu su bili zaduženi tamburaši iz Pittsburgha. Na hrvatskom im je, kažu, lakše pjevati nego govoriti.

- Moj otac, Bernard Luketich, inzistirao je da naučimo izgovoriti svaku riječ pjesme ispravno. Moja sestra uvijek se mučila s riječima „ljubav" i „polje". Trudimo se, a sve naše nošnje su autentične, naglašava Bernardette Luketich-Sikaras, tamburaški zbor Sv. Juraj odsjeka 354 Hrvatske bratske zajednice.

Ispred veleposlanstva plesna radionica. Unutra upoznavanje s turističkim ponudama Hrvatske, kušanje slatkiša, vina i tradicionalnih likera. Uz diplomate i njihove obitelji, domaćini u veleposlanstvu bili su i brojni volonteri iz zajednice u Washingtonu.

- Volontiram danas i prilično sam sigurna da je moja nošnja iz sjevernog dijela Hrvatske, nešto što se nosi za blagdane, govori volonterka.

Među posjetiteljima je bilo i onih koji su već putovali u Hrvatsku. Zemlja je to, kažu, u koju se planiraju vratiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!