SAD otvorio granice za cijepljene putnike iz inozemstva

08.11.2021.

16:46

Autor: V.G./Hina/HRT

SAD otvorio granice

SAD otvorio granice

Foto: Brian Snyder / REUTERS

Putnici uzbuđeni što će vidjeti obitelj i prijatelje prvi put od početka pandemije u ponedjeljak su krenuli prema SAD-u nakon što je ta zemlja ukinula restrikcije putovanja iz većine ostatka svijeta. 

Zabrana putovanja, uvedena početkom 2020., onemogućavala je ulazak stranim državljanima iz 33 zemlje, uključujući Kinu, Indiju i većinu Europe, kao i kopnene prelaske iz Meksika i Kanade.

SAD kasni za ostalim državama u ukidanju mjera. Sada je to ipak učinio zbog velike procijepljenosti, usprkos rastu broja zaraženih diljem svijeta.

Mjeseci pauze rezultirali su velikom potražnjom za letovima. Putnici trebaju predočiti dokaz o cijepljenju i negativan test na covid-19.

Stvarno, stvarno uzbudljivo. Trebala sam ići prije covida-19, a očito sam to predugo odgađala. Pa je uzbudljivo što napokon mogu ići, rekla je Alice Keane, putujući iz londonske zračne Heathrow u Miami, gdje joj živi sestra.

Dugogodišnji rivali British Airways i Virgin Atlantic proslavili su obnavljanje transatlantskih putovanja simultanim uzlijetanjem s paralelnih pista londonskog aerodroma u 9 sati po lokalnom vremenu.

Oba leta su puna, rekao je direktor Virgina Shai Weiss. Očekuje se da će se popunjenost nastaviti u narednim tjednima, periodu kad se slave Božić i Dan zahvalnosti.

Ovo je velik dan za slavlje, kazao je Weiss, naglasivši i kako je to iznimno važno za zračni promet koji je pandemija značajno pogodila.

SAD se u ponedjeljak priprema na gužve i čekanja. Samo zrakoplovna tvrtka United Airlines očekuje 50 posto više međunarodnih dolazaka u usporedbi s prošlim ponedjeljkom kad ih je bilo oko 20 tisuća.

Izvršni direktor Delta Air Linesa Ed Bastian upozorio je putnike da se pripreme na čekanja.

"U početku će biti poremećaja. Mogu vam sa sigurnošću reći da će nažalost biti redova", poručio je Bastian, dodavši da će se "to srediti".

Plakat ćemo

Vjerojatnost dugih čekanja nije umanjila entuzijazam onih koji se spremaju napokon vidjeti svoje voljene.

Mislim da bi mogli početi plakati, rekla je na Heathrowu Bindiya Patel koja će u New Yorku po prvi put vidjeti svog jednogodišnjeg nećaka.

Restrikcije za neameričke državljane prvo su u siječnju 2020. uvedene za putnike iz Kine, u vrijeme mandata Donalda Trumpa, a potom su proširene na druge države, bez jasnih kriterija.

Bivši republikanski predsjednik je u siječnju naredio ukidanje restrikcija za Europu i Brazil, no to je poništio novi predsjednik Joe Biden prije no što je odluka stupila na snagu.

Američki saveznici dugo su lobirali da Bidenova vlada, koja ne podržava covid putovnice, ukine ograničenja.

U ponedjeljak su se otvorile i kopnene granice, iako dio cijepljenih Meksikanaca neće moći ući u SAD jer su primili cjepiva koje nije odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), poput ruskog Sputnjika V ili kineskog CanSinoa.

Na kanadsko-američkoj granici tijekom noći su se stvorili redovi, no kanadska mjera o obaveznom negativnom PCR testu pri povratku u državu vjerojatno će smanjiti putovanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!