07:31 / 14.05.2018.

Autor: D.M./D.P./Hina

SAD otvorio veleposlanstvo u Jeruzalemu, ubijeni deseci Palestinaca

Foto: twitter @thesluis

Foto: twitter @thesluis

Foto: - / -

Izraelski vojnici ubili su desetke Palestinaca koji su sudjelovali u masovnim prosvjednima u Pojasu Gaze, dok je SAD u Jeruzalemu otvorio svoje veleposlanstvo u Izraelu.
Izraelski vojnici ubili su u ponedjeljak desetke Palestinaca koji su sudjelovali u masovnim prosvjednima u Pojasu Gaze, dok je SAD u Jeruzalemu otvorio svoje veleposlanstvo u Izraelu.

Tim se potezom ostvarilo najspornije vanjskopolitičko obećanje predsjednika Donalda Trumpa, unatoč međunarodnom protivljenju i palestinskom gnjevu. Na svečanosti otvaranja veleposlanstva, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Trumpu "na hrabrosti da ispuni svoja obećanja". "Ovo je velik dan. Velik dan za Jeruzalem. Velik dan za državu Izrael. Dan koji će biti upisan u naše nacionalno sjećanje budućih naraštaja", rekao je Netanyahu. "U Jeruzalemu smo i ovdje smo da bi tu i ostali", dodao je. Netanyahu je završio govor nazivajući Jeruzalem "vječnom i nedjeljivom izraelskom prijestolnicom".

Jared Kushner, zet i viši savjetnik Donalda Trumpa za Bliski istok, rekao je na ceremoniji da je SAD pokazao svijetu kako mu se može vjerovati. "Kada predsjednik Trump nešto obeća, onda to i ispuni", kazao je Kushner. "Danas pokazuje američko vodstvo. Preseljenjem našeg veleposlanstva u Jeruzalem još jednom smo pokazali svijetu da se SAD-u može vjerovati", dodao je. "Mi smo uz naše prijatelje i saveznike, a prije svega smo pokazali da će SAD postupati ispravno", istaknuo je Kushner.

Trump je u videoporuci sudionicima rekao da SAD ostaje "potpuno" predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. "Naša najveća nada jest mir. SAD ostaje potpuno predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora", poručio je Trump visokim američkim i izraelskim dužnosnicima. U Pojasu Gaze, palestinski prosvjedi ubrzo su se pretvorili u krvoproliće. Najmanje 52 Palestinca ubijena su u prosvjedima protiv veleposlanstva.

Moskva je objavila kako se boji da će otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, potez koji je oduševio Izrael a ogorčio Palestince, povećati napetosti na Bliskom istoku. "Da, toga se bojimo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u konferencijskom pozivu, upitan je li Kremlj zabrinut da bi potez mogao povećati napetosti u široj regiji.  

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je SAD izgubio svoju ulogu posrednika na Bliskom istoku preseljenjem svojeg veleposlanstva u Jeruzalem. "SAD je svojim zadnjem potezom izabrao biti dijelom problema, a ne rješenja te je izgubio svoju posredničku ulogu u mirovnom procesu", rekao je Erdogan u govoru u britanskom institutu  Chatam Houseu.Libanonska skupina Hezbolah osudila je američki potez kao "bezvrijedan jednostrani korak", objavila je Hezbolahova tv Al-Manar. Šeik Naim Quasem je u televizijskom govoru u Bejrutu također rekao da su napadi na izraelske položaje na Golanskoj visoravni prošloga tjedna "ravnoteža odvraćanja" između Izraela i njegovih protivnika.

Izrael je zauzeo istočnu polovicu Jeruzalema 1967. u arapsko-izraelskom ratu i pripojio teritorij, a taj potez nikad nije međunarodno priznat. SAD desetljećima nije zauzimao stav prema Jeruzalemu nadajući se da će suprotstavljene teritorijalne težnje biti riješene u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima.

Otvorenje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, stanje na Bliskom Istoku i američku vanjsku politiku u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog komentirali su bivši diplomat Bogoljub Lacmanović, stručnjak za međunarodne odnose i sigurnost, sa Sveučilišta Sjever Petar Kurečić i komentator HRT-a Tihomir Vinković.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!