21:40 / 30.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

SAD, Pariz, Berlin i London zabrinuti zbog iranske nuklearne aktivnosti

Zastava Irana

Zastava Irana

Foto: Pixabay / arhiva

Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka i Velika Britanija izrazile su danas "snažnu i sve veću zabrinutost" zbog iranske nuklearne aktivnosti, pozivajući Teheran da "promijeni smjer" i tako spasi ugovor o njegovu nuklearnom programu.

Američki predsjednik Joe Biden, francuski Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Johnson sastali su se danas poslijepodne kako bi razgovarali na marginama summita G20 u Rimu.

- Odlučni smo u nakani da djelujemo tako da Iran nikad ne može proizvesti ni nabaviti nuklearno oružje te izražavamo snažnu i sve veću zabrinutost zbog učestalih provokativnih mjera Irana na nuklearnom polju, poput proizvodnje visoko obogaćenog uranija i obogaćenog uranijeva metala, istaknuli su u zajedničkom priopćenju nakon sastanka.

Velesile su 2015. potpisale povijesno važan ugovor s Islamskom Republikom (nazvan JCPOA, Zajednički globalni akcijski plan) koji je potonju trebao spriječiti da proizvede atomsku bombu. Amerikanci su se 2018., za mandata Donalda Trumpa, jednostrano povukli iz ugovora i ponovo uveli sankcije Iranu koji je, reagirajući na takvu odluku, postupno odustajao od ograničenja nametnutih njegovu nuklearnom programu.

No Teheran je ovog tjedna rekao da je voljan u studenome nastaviti pregovore kako bi spasio ugovor.

- Sigurni smo da je još moguće brzo postići i realizirati dogovor o ponovnom poštovanju Nuklearnog sporazuma s Iranom (JCPOA-a), kako bi se dugoročno zajamčilo da iranski nuklearni program bude isključivo mirnodopske naravi te predvidjeti ukidanje sankcija, ističe dalje četvero zapadnih čelnika u priopćenju.

- To će biti moguće samo ako Iran promijeni smjer, upozorili su ipak.

- Pozivamo predsjednika Raisija da iskoristi ovu priliku i potrudi se u dobroj volji kako bi se naši pregovori čim prije uspješno završili. To je jedini siguran način da se spriječi opasna eskalacija koja nikome nije u interesu, dodali su. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!