16:48 / 23.08.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

SAD u potpunosti odobrio Pfizerovo cjepivo za starije od 16

Bočice Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv Covid-19

Bočice Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv Covid-19

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Sjedinjene Države u ponedjeljak su u potpunosti odobrile Pfizerovo cjepivo za osobe starije od 16, izvijestio je američki regulator FDA, što bi trebalo potaknuti cijepljenje u toj državi.

FDA, američka agencija za lijekove u potpunosti je "odobrila prvo cjepivo protiv covida-19" u zemlji, stoji u priopćenju. Naime, Pfizerovo cjepivo odobreno je još u prosincu za hitne slučajeve.

I dalje je dostupno za cijepljenje djece i adolescenata u dobi od 12 do 15 godina uz određene uvjete.

- Premda su protiv covida-19 već sigurno cijepljeni milijuni ljudi, mislimo da bi ovo stručno odobrenje za neke moglo predstavljati više povjerenja u cjepivo i u cijepljenje, rekla je vršiteljica dužnosti šefa FDA-e Janet Woodcock. 

- Današnja prekretnica mogla bi nam omogućiti da izmijenimo tijek kretanja pandemije u Sjedinjenim Državama, dodala je.

- Razmotrili smo znanstvene činjenice i ostale podatke sadržane na stotinama stranica" te smo "proveli vlastitu analizu o sigurnosti i djelotvornosti" cjepiva, pojasnio je glavni znanstvenik FDA, Peter Marks, dodavši da je obavljena i provjera procesa proizvodnje cjepiva, a u to spadaju i posjeti tvornicama.

U potpunosti odobreno Pfizerovo cjepivo ne samo da bi moglo pomoći neodlučnima da se cijepe, već bi određenim tijelima moglo omogućiti uvođenje cijepljenja bez bojazni od zakonskih pravila.

Pentagon je, primjerice najavio da će se, nakon objave vijesti o potpunom odobrenju cjepiva protiv covida-19 trebati cijepiti svi pripadnici američkih oružanih snaga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!