SAD: Poluautomatska puška za djecu izaziva kontroverziju

19.02.2022.

07:24

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Josiah_S / Shutterstock

JR-15, puška namijenjena djeci i nastala po uzoru na automatsku pušku kakva je upotrijebljena u nizu krvavih pucnjava, nedavno se pojavila na tržištu u Sjedinjenim Državama i razbjesnila udruge za suzbijanje nasilja počinjenog oružjem za osobnu uporabu.

- Ovo je prvo među mnogim oružjem koje će odraslima pomoći da djeci otkriju streljaštvo potpuno sigurno, objavio je proizvođač WEE1 Tactical, koji je na svojoj mrežnoj stranici pohvalnim riječima predstavio pušku "kakvu imaju tata i mama".

JR-15 (kratica za junior) dug je samo 80 cm i težak manje od kilograma. Opremljen je okvirima od 5 i 10 metaka kalibra 22 LR, a na tržištu se pojavio sredinom siječnja po cijeni od 389 dolara. Model za odrasle, AR-15 je civilna inačica oružja vojnog tipa kakvo se upotrijebilo u nizu krvavih pucnjava, ponajprije u školama, koje su zgrozile SAD.

Masovna ubojstva iz vatrenog oružja pošast su u SAD-u, gdje je pravo na nošenje oružja zajamčeno Ustavom. Pokušaje reguliranja njegove prodaje nerijetko blokira američki Kongres, gdje oružani lobi NRA ima snažan utjecaj.

Dana 14. prosinca 2012. psihički poremećen mladić ubio je 26 ljudi, među kojima 20 djece, u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, u Connecticutu, na sjeveroistoku, što je silno potreslo javnost.

Puškom AR-15 počinjeni su i napadi u Las Vegasu 2017., najsmrtonosniji u novijoj povijesti zemlje, s 58 mrtvih te u srednjoj školi u Parklandu, na Floridi, (17 mrtvih) 2018.

- Na prvi pogled čini se kao neumjesna šala. Gledano izbliza čini se samo neumjesno - komentirao je Josh Sugarmann, glavni direktor organizacije Violence Policy Center koja se bori protiv oružanog nasilja.

Newtown Action Alliance, organizacija koja se zauzima za ograničavanje upotrebe oružja, osudila je oružani lobi i proizvođače koji "čine sve kako bi i dalje gomilali profit".

Josh Sugarmann kritizirao je i promidžbene slike kojima proizvođač želi privući mlade, a na kojima je piratska glava s irokezicom za dječake i s plavim repićem na vrh glave za djevojčice, a obje imaju dudu u ustima i metu u oku.

U izvješću o metodama kojima se američki proizvođači oružja koriste kako bi privukli mladež, objavljenom 2016., upozorava se da je oružje u živim bojama - ružičastoj, crvenoj, narančastoj i metalikljubičastoj, koje mladi vole, te da je lakše za rukovanje.

U 2021. vatrenim oružjem smrtno je stradalo gotovo 45.000 ljudi u SAD-u, od toga oko 24.000 je samoubojstava, a ubijeno je više od 1500 maloljetnika, objavila je organizacija Gun Violence Archive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!