07:48 / 19.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

SAD poručio Kini da ne traže sukob, ali štiti načela i saveznike

Anthony Blinken i Jake Sullivan s šefom diplomacije kineske Wangom Yijem

Anthony Blinken i Jake Sullivan s šefom diplomacije kineske Wangom Yijem

Foto: Frederic J. Brown / Reuters

Administracija američkog predsjednika Bidena u četvrtak je, na prvom sastanku na visokoj razini s Kinom, istaknula da kineske akcije prijete globalnom poretku temeljenom na pravilima, poručivši da će se Washington zalagati za svoje saveznike. 

Američki državni tajnik Antony Blinken i nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan u Anchorageu na Aljasci su se sastali s najvišim dužnosnikom za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yang Jiechijem i šefom diplomacije Wang Yijem.


Otvarajući sastanak, Blinken je pred novinarima rekao da će razgovarati o našoj dubokoj zabrinutosti zbog akcija Kine, uključujući u Xinjiangu, Hong Kongu, Tajvanu, kibernetičkim napadima na SAD i ekonomskom pritisku na američke saveznike. Istaknuo je da sve to "ugrožava poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost".


Uvodne riječi pred novinarima kakve na sastancima na visokoj razini obično traju nekoliko minuta, trajale su više od jedan sat.

U podužem odgovoru na uvodne riječi američke strane, Yang je uzvratio optužujući SAD da koriste svoju vojnu i financijsku moć za pritisak na zemlje te za zloupotrebu nacionalne sigurnosti kako bi ugrozile budućnost međunarodne trgovine.


Rekao je da su Xinjiang, Hong Kong i Tajvan nerazdvojni dijelovi kineskog teritorija i da se Kina čvrsto protivi američkom miješanju u njezine unutarnje stvari. Dodao je da su ljudska prava u Sjedinjenim Državama na niskoj razini s obzirom na "pokolj Afroamerikanaca" i istaknuo da  da bi Sjedinjene Države trebale rješavati vlastite poslove, a Kina svoje.


Poručio je SAD-u da je trebaju napustiti "mentalitet hladnog rata" i sučeljavanja. 


- Način na koji vidimo odnos sa Sjedinjenim Državama jest, kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, nadamo se da nećemo doći do sukoba.Znači, bez konflikta, međusobno poštovanje i suradnja s obostranim dobitkom, rekao je šef kineske diplomacije. 


Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na početku razgovora s kineskim kolegama na Aljasci rekao je da SAD ne traži sukob, već pozdravljaju jaku konkurenciju i "uvijek će se zalagati za svoja načela, svoje ljude i svoje prijatelje".


Kinesko izaslanstvo optužio je da je prekršilo protokol, kojim je bilo predviđeno dvije minute uvodnih riječi za svaku stranu.


- Čini se da je kinesko izaslanstvo stiglo s namjerom propagiranja, usredotočeno na javnu kazališnu i dramsku umjetnost, komentirao je dužnosnik novinarima na Aljasci.


Čelnik kineske delegacije Yang optužio je SAD za kršenje diplomatskog protokola time što je najavio sankcije kineskim dužnosnicima uoči sastanka.


Uoči pregovora, Sjedinjene Države objavile su niz akcija usmjerenih na Kinu, uključujući potez za početak ukidanja licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim tvrtkama za informacijsku tehnologiju zbog zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti i ažurirane sankcije Kini zbog ograničavanja demokracija u Hong Kongu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!