07:22 / 12.08.2020.

Autor: B.A./Hina

SAD potpisao sporazum za cjepivo, brazilska savezna država pregovara

Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvic

Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

Sjedinjene Države potpisale su sporazum vrijedan 1,5 milijardi dolara s farmaceutskom tvrtkom Modernom.
Sjedinjene Države potpisale su sporazum vrijedan 1,5 milijardi dolara s farmaceutskom tvrtkom Modernom za proizvodnju 100 milijuna doza njezinog potencijalnog cjepiva za Covid-19, objavili su u utorak tvrtka i Bijela kuća.

WHO traži provjeru ruskog cjepiva, znanstvenici skeptični

SAD je posljednjih tjedana potpisao niz sporazuma o nabavi stotina milijuna doza potencijalnih cjepiva protiv koronavirusa od nekolicine kompanija u sklopu posebnog programa "Operation Warp Speed" koji bi trebao osigurati sigurno cjepivo do kraja godine.

Cijena Modernina cjepiva trebala bi iznositi oko 30 dolara po osobi za dvije potrebne doze. To je otprilike cijena koja je postignuta i s drugim proizvođačima potencijalnog cjepiva.

Modernin kandidat za cjepivo, mRNA-1273, jedan je od rijetkih koji se već nalazi u završnoj fazi testiranja na ljudima. Studija u koju je uključeno 30 tisuća ljudi trebala bi biti dovršena do kraja rujna, objavila je tvrtka ranije ovaj mjesec.

Brazilska savezna država pregovara o proizvodnji ruskog cjepiva

Brazilska savezna država Parana u pregovorima je za proizvodnju ruskog cjepiva za Covid-19 unatoč tome što za njega nisu provedena masovna testiranja, no zasad nije jasno hoće li tamošnji istraživački institut dobiti potrebno regulatorno odobrenje u Brazilu.

Priopćenje paranskog Tehnološkog instituta Tecpar iznenadilo je brazilske regulatore i zdravstvene stručnjake, a neki su izrazili i sumnju u dostatnost kapaciteta toga instituta za proizvodnju velikih količina novog cjepiva.

Paranska vlada kazala je u priopćenju da će se guverner Ratinho Junior u srijedu sastati s ruskim veleposlanikom u Brazilu kako bi razgovarali o uvjetima sporazuma.

S najvećim brojem oboljelih od koronavirusa izvan Sjedinjenih Država, Brazil je postao središte za masovna klinička testiranja potencijalnih cjepiva. Brazilski dužnosnici su obećali da će u roku od godine dana početi proizvoditi britanska i kineska cjepiva, no stručnjaci upozoravaju da će za to možda trebati i dvostruko duže vrijeme.

Odluka Moskve u utorak da odobri svoje cjepivo prije završenih kliničkih testiranja izazvala je zabrinutost dijela stručnjaka. Uspješnim se dosad pokazalo tek oko deset posto kliničkih ispitivanja.

Moskva je u utorak pozdravila svoj proboj, nakon manje od dva mjeseca provedbe testiranja na ljudima, kao dokaz ruske znanstvene nadmoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!