16:00 / 21.05.2020.

Autor: I.D./Branka Slavica/IMS/HRT

SAD: Potpora za više od 38 milijuna stanovnika koji su ostali bez posla

Foto: REUTERS/Will Dunham

Foto: REUTERS/Will Dunham

Foto: - / REUTERS

U SAD-u je u posljednjih devet tjedana zbog koronavirusa bez posla ostalo 38,6 milijuna ljudi. Stopa nezaposlenosti u travnju je bila 14,7 posto, najveća od 1948. godine.
Još dva milijuna i 400 tisuća Amerikanaca zatražilo je potporu za nezaposlene, objavilo je američko Ministarstvo rada.

- Sve o koronavirusu

U SAD-u je u posljednjih devet tjedana zbog koronavirusa bez posla ostalo 38,6 milijuna ljudi. Stopa nezaposlenosti u travnju je bila 14,7 posto, najveća od 1948. godine. Ekonomski stručnjaci predviđaju ponovno otvaranje brojnih izgubljenih radnih mjesta, ali ne svih.

Kongres je zbog pandemije u ožujku dao zeleno svjetlo za paket financijske pomoći koji nezaposlenima omogućuje dodatnih 600 dolara tjedno do kraja srpnja. To je pomoć federalne Vlade, i dodaje se pomoći koju nezaposlenima daju savezne države i koja se razlikuje od države do države, ovisno o troškovima života.

Država Mississippi primjerice nezaposlenima daje 211 dolara, a država Massachusetts 555 dolara tjedno. U većini država potpora za nezaposlene isplaćuje se šest mjeseci.

Iako su u svih 50 američkih država popustile mjere socijalne distance i gospodarske aktivnosti se polako pokreću, život u SAD-u daleko je od uobičajenog.

Demokrati na Capitol Hillu zbog toga žele pomoć za nezaposlene od 600 dolara tjedno produžiti do kraja godine. Republikanci se protive toj inicijativi, barem za sada.

Republikanska većina u Kongresu dijeli stajalište predsjednika Donalda Trumpa da bi produženje federalne pomoći nezaposlenima nakon srpnja obeshrabrilo potragu radnika za poslom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!