14:14 / 17.09.2020.

Autor: I.D./HINA

SAD: Požari ugrozili staništa divljih životinja i biljne vrste

-

-

Foto: - / -

U požaru Pearl Hill koji je izbio 7. rujna izgorjelo je oko 90 tisuća hektara površina.
Šumskim požarima koji haraju istočnim dijelom američke savezne države Washington uništena su čitava staništa životinjskog svijeta, a broj jedinki ugroženih vrsta uvelike je smanjen, upozoravaju znanstvenici.

Mnoga izgorjela područja istočno od planinskog lanca su stepe i staništa s grmljem, a biljke koje tamo rastu ključne su za opstanak pigmejskog zeca i nekih vrsta tetrijeba.

Još je premalo vremena prošlo da se uvide svi razmjeri šteta od požara no stručnjaci procjenjuju da je požar Pearl Hill izazvao pad od 30 do 70 posto broja tetrijeba što je ukupni broj tih ptica spustio na opasno nisku razinu.

Požar Pearl Hill još gori pa bi ukupne štete mogle biti i veće, no već sad se zna da su područja na kojima se tetrijebi razmnožavaju potpuno izgorjela, a vjerojatno su izgubljene i sve jedinke koje su bile puštene u prirodu proteklih godina kako bi se ta vrsta oporavila.

U požaru Pearl Hill koji je izbio 7. rujna izgorjelo je oko 90 tisuća hektara površina. Mnoge su ptice stradale, a one koje su pobjegle iz staništa izložene su većem riziku napada grabežljivaca jer se sele na nepoznata područja.

- Uprava za riblji i životinjski svijet države Washington (WDFW) sada proučava kako pomoći preživjelim životinjama da 'izguraju' zimu, kaže upraviteljica Hannah Anderson iz WDFW-a.

Sudbina pigmejskog zeca, teškog svega pola kilograma i visokog 30-ak centimetara - crna je. Jedno od tri područja zaštićenih kako bi se omogućio oporavak te ugrožene vrste potpuno je izgorjelo. Uništene su i nastambe i ograđena područja u kojima su se razmnožavali prije puštanja u divljinu a tek predstoji utvrđivanje gubitaka u divljini.

Stručnjaci već sad upozoravaju da su uništeni rezultati godina uloženih u programe očuvanja ugroženih vrsta.

- To je poražavajuće. Katastrofalni gubici i značajni gubici u naporima očuvanja, Ove godine očekivali smo porast populacije pa je ovo sad vrlo tužno, kaže Anderson.

- Pregled staništa pokazao je da nije bilo mjesta gdje bi se životinje mogle skloniti pred požarom, ničega, ništa za spasiti, dodaje Anderson.

- Neka staništa toliko su stradala da nalikuju površini Mjeseca, kaže zamjenica ravnatelja WDFW-a Amy Windrope.

Tri staništa divljih životinja potpuno su uništena u požaru. Ta staništa s grmljem, kaduljom i drugim aromatičnim biljkama te suhom travom bila su dom životinja i biljki kojih nema nigdje drugdje. Požari uništavaju i krhki zemljani pokrov što otežava obnovu prirode i omogućava širenje invazivnih biljnih vrsta koje se suše i dodatno hrane požare.

U požarima su uništena i mnoga zimska staništa prerijskog bjelorepog jelena i kanadskog jelena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!