07:23 / 22.01.2022.

Autor: HRT/J.L.

SAD poziva na smirivanje u Jemenu nakon bombardiranja zatvora

Napad na zatvor u Saadi

Napad na zatvor u Saadi

Foto: Naif Rahma / REUTERS

Sjedinjene Države su u petak pozvale na smirivanje stanja u Jemenu, spomenuvši više od sto žrtava zadnjih dana, među kojima je najmanje 70 poginulo u zračnom napadu na zatvor pod upravom pobunjenih hutista u Saadi, navodi se u priopćenju State Departmenta.

- Sjedinjene Države su veoma zabrinute (...) zbog eskalacije u Jemenu, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, piše u tekstu, pozivajući sve strane u sukobu na smirivanje stanja, poštovanje humanitarnog prava i puno uključenje u sveobuhvatan mirovni proces pod pokroviteljstvom UN-a".

U petak je usred noći bombardiran zatvor u Saadi, uporištu hutista na sjeveru Jemena. Najmanje je 70 ljudi poginulo, a 138 je ranjeno, objavili su Liječnici bez granica, osudivši strašan napad.

Pobunjenici su odgovornost za napad pripisali koaliciji na čelu sa Saudijskom Arabijom koja od 2015. pomaže snagama jemenske vlade u sukobu s pobunjenim hutistima koje podupire Iran.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres potvrdio je, čini se, odgovornost koalicije osudivši u petak u priopćenju zračne udare koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na zatvor u Saadi.

- Zračni udar događa se samo dva dana nakon planiranog napada hutista na civile u Abu Dhabiju, podsjeća američki državni tajnik smjerajući na napad kamionom bombom koji su u ponedjeljak izveli pobunjenici i u kojemu su poginule tri osobe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, savezniku SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!