SAD poziva političke čelnike u BiH na dogovor, kritike čelniku HNS-a Čoviću

30.07.2022.

16:37

Autor: I.Z./HRT/Hina

SAD pozivaju političke lidere u BiH na dogovor

SAD pozivaju političke lidere u BiH na dogovor

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Američke Države danas su pozvale političke čelnike u BiH da iskoriste vrijeme koje im je ostavio visoki predstavnik Christian Schmidt za dogovor o izbornoj reformi, a istodobno su odbacile pozive na preustroj države, uključujući uspostavu trećeg entiteta, te uputile kritike Draganu Čoviću.

U nekoliko odvojenih objava na Twitter računu veleposlanstva podsjetili su da je Schmidt ostavio šest tjedana stranačkim čelnicima za dogovor o tome kako riješiti pitanje funkcioniranja vlasti i njezine raspodjele u postizbornom razdoblju.

Stoga bi se oni na koje se taj poziv odnosi trebali uključiti u dijalog umjesto što šalju prijetnje protivne Dejtonskom sporazumu i razmjenjuju uzajamne optužbe koristeći se pritom zapaljivim jezikom.

- Odbacujemo nove geografske podjele unutar BiH kao suverene države, uključujući uspostavu trećeg entiteta i ponavljamo našu privrženost BiH kao jedinstvenoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i pripadnicima ostalih, stoji u jednoj od objava.

Nakon što su prije kritizirali čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog njegovih izjava o "prebrojavanju" Bošnjaka koje su protumačene kao ratnonuškačke, iz veleposlanstva SAD-a sada su izravno prozvali i čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića čije izjave također smatraju neprihvatljivima.

- Licemjerno je od Dragana Čovića i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kada kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera, dok istodobno prijete 'institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom' BiH, poruka je veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Predsjedništvo HNS-a, na čijem je čelu Čović, jučer je nakon razmatranja stanja u BiH prouzročenog neuspjelom provedbom izborne reforme donijelo zaključak da je vrijeme za "pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima".

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Na taj korak, kako smatraju u HNS-u, sada su prisiljeni zbog "bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!