12:21 / 17.01.2018.

Autor: HRT

SAD pozvao saveznike da nastave pritisak na Sjevernu Koreju

-

-

Foto: - / -

Pomirbeni pregovori traju, no iz Vancouvera20-torica poručuju da razmatraju strože sankcije od onih koje su Ujedinjeni narodi već nametnuli Sjevernoj Koreji.
Sjedinjene Američke Države zauzele su se za nastavak što većeg pritiska na Sjevernu Koreju zbog njezina nuklearnog programa. Na sastanku u Vancouveru Amerika je pozvala saveznike na jačanje pomorske kontrole unatoč nedavnim znacima popuštanja napetosti između Sjeverne Koreje i njezina južnog susjeda. 

SAD je spreman pregovarati s Pjongjangom isključivo pod uvjetom da se odrekne nuklearnog programa. Nitko ne pristaje da Sjeverna Koreja bude nuklearna prijetnja svijetu, oštro poručuje domaćica skupa, kanadska šefica dioplomacije Chrystia Freeland, kritizirajući najveće sjevernokorejske saveznike Kinu i Rusiju. "Više smo nego svjesni da kontinuranog poboljšanja međukorejskih odnosa ne može biti bez napretka u nastojanjima da se riješi nuklearno pitanje Sjeverne Koreje", kazala je.

Susret dvadesetak zemalja koje su u trogodišnjem Korejskom ratu, od 1950.- 1953., pomagale Južnoj Koreji, oštro su kritizirale Kina i Rusija koje nisu sudjelovale na sastanku u tom gradu na zapadu Kanade.Istodobno, u selu Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije države, treći put u 10 dana, sastali su se dužnosnici Sjeverne i Južne Koreje. Pjongjang je pristao poslati svoje sportaše, ali i orkestar s 80 glazbenika i 60 pjevača i plesača koji će sudjelovati na otvaranju olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!