SAD pozvao UN da istraži korištenje iranskih dronova u Ukrajini

22.10.2022.

09:10

Autor: Hina/HRT/V.G.

Dron iznad Kijeva

Dron iznad Kijeva

Foto: Stringer / Reuters

Sjedinjene Države su na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražile istragu o navodima da Rusija koristi iranske bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine.

UN mora istražiti bilo kakvo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i ne smijemo dopustiti Rusiji ili drugima da ometaju ili prijete UN-u da izvršava svoje dužnosti koje su mu povjerene, rekao je američki ambasador pri UN-u Jeffrey DeLaurentis na sastanku Vijeća sigurnosti.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka ranije su UN-u pismeno uputile slične zahtjeve.

Veleposlanik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja je u međuvremenu ovo opisao kao nečuvenu situaciju na sastanku Vijeća sigurnosti, ponovno odbacio tvrdnje da se iranske bespilotne letjelice koriste u ratu protiv Ukrajine i upozorio UN da ne započinje istragu.

Dođe li do istrage, Rusija će morati razmotriti svoju suradnju s UN-om, rekao je Nebenzja, ponavljajući sličnu izjavu njegovog zamjenika Dmitrija Poljanskija od prije nekoliko dana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!