10:22 / 19.01.2018.

Autor: HRT

SAD: Predstavnički dom izglasovao prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade

-

-

Foto: - / -

Većinski republikanski Predstavnički dom s 230 glasova "za" i 197 "protiv" izglasovao je kratkoročni prijedlog zakona koji sada šalje u Senat.
Američki Predstavnički dom donio je u četvrtak kasno navečer prijedlog zakona o privremenom financiranju savezne vlade, no opasnost od paralize državne uprave i dalje je velika jer bi zakonski prijedlog mogao naići na otpor Senata.

Većinski republikanski Predstavnički dom s 230 glasova "za" i 197 "protiv" izglasovao je kratkoročni prijedlog zakona koji sada šalje u Senat. Usprkos republikanskoj većini od 51 člana i u tom domu parlamenta, njegova je sudbina neizvjesna jer je potrebno prikupiti glasove 60 senatora, a neki republikanci su već sada najavili da će biti protiv. Petak je krajnji rok za glasovanje i ako do ponoći Senat ne potvrdi taj prijedlog zakona, većina vladinih agencija ostat će bez novca i morat će prestati s radom.

Posljednji put je savezna vlada bila zatvorena u listopadu 2013., a paraliza državne uprave trajala je 16 dana. Prijedlog zakona koji je donio Predstavnički dom poznat je kao neprekinuta rezolucija koja omogućuje financiranje savezne vlade tijekom razdoblja od 30 dana. Predsjednik Donald Trump u posjetu je Pentagonu, gdje je upozorio da bi zbog paralize vlade najviše izgubilo ministarstvo obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!