00:24 / 27.06.2020.

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

SAD: Predstavnički dom podupire Washington, DC za 51. državu

Foto: Yuri Gripas/REUTERS

Foto: Yuri Gripas/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Glasovanje je simbolično, jer ni Senat koji kontroliraju republikanci ni predsjednik Donald Trump ne podržavaju promjenu statusa DC-a.

U američkom Kongresu odigralo se povijesno glasovanje: Predstavnički dom je potvrdio zakon koji Washington, DC-u daje status savezne države.

Zakon su poduprla 232 zastupnika, a 180 ih je bilo protiv takve odluke. Glasovanje je bilo podijeljeno po stranačkom ključu: svi republikanski zastupnici protive se prijedlogu da Distrikt Columbia postane 51 savezna američka država, a pridružio im se samo jedan demokrat.

Glasovanje je simbolično, jer ni Senat koji kontroliraju republikanci ni predsjednik Donald Trump ne podržavaju promjenu statusa DC-a. Nova savezna država zvala bi se Washington, Douglass Commonwealth, a imala bi dva senatora i jednog zastupnika.


Washington, DC sada nema pravo glasa u Kongresu. U Predstavničkom domu glavni grad i okrug  predstavlja demokratkinja Eleanor Holmes Norton, koja može sudjelovati samo u proceduralnim odlukama. U Senatu DC nema predstavnike. Teritorij države obuhvaćao bi sadašnji teritorij okruga, ali bez spomenika i zgrada savezne vlade poput Bijele kuće i Capitol Hilla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!