19:43 / 24.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

SAD premašio broj od 30 milijuna zaraženih

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Alisha Jucevic / REUTERS

Prema podacima Reutersa, Sjedinjene Države su u srijedu premašile broj od 30 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom te pokušavaju ubrzati proces cijepljenja spuštanjem dobnih granica koje predstavljaju uvjet za primanje cjepiva. 


Zdravstvene vlasti pokušavaju ubrzati proces cijepljenja budući da je na tjednoj bazi zabilježen prvi porast slučajeva zaraze od siječnja. Usprkos savjetima zdravstvenih stručnjaka, neke su države ukinule obvezno nošenje maski pa su se zaraznije varijante virusa proširile zemljom. 


Iako je u usporedbi s prethodnim tjednom, porast novooboljelih zabilježen u 30 od 50 država, zdravstveni djelatnici se nadaju da će cijepljenje spriječiti porast broja umrlih. Sjedinjene Države su zbog posljedica COVID-a izgubile ukupno 544.000 ljudi. 


New York je u ponedjeljak odlučio slijediti primjer Floride i nekolicine drugih država koje su cjepiva stavile na raspolaganje ljudima starijima od 50 godina. 


U posljednja dva tjedna, mnoge su države, uključujući Aljasku, Arizonu i Teksas, snizile dobnu granicu koja predstavlja uvjet za primanje cjepiva protiv koronavirusa.


Arizona je na državnim lokacijama cijepljenja na području triju južnih okruga, spustila ograničenje na 16 godina, a ta odluka na snagu stupa u srijedu. Druga tri okruga već su imala tu mogućnost, no većina primjenjuje granicu od 55 godina. 


Ranije ovog mjeseca, Aljaska je postala prva američka država koja je cijepljenje omogućila starijima od 16 godina i trenutačno bilježi jednu od najviših stopa cijepljenja u zemlji, 31,5 % stanovnika primilo je barem jednu dozu, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.


Gotovo je četvrtina Amerikanaca primila barem jednu dozu, dok je oko 13 % stanovništva cijepljeno u potpunosti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!