17:26 / 21.09.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

SAD premjestio 4000 haićanskih migranata iz logora u Teksasu

Haićanski migranti

Haićanski migranti

Foto: Edgard Garrido / REUTERS

Sjedinjene Države premjestile su 4000 haićanskih migranata iz logora Del Rio u Teksasu, gdje je registrirano zlostavljanje, a očekuje se da će više migranata odletjeti u utorak u četiri zrakoplova, rekao je ministar unutarnjih poslova Alejandro Mayorkas.

- Vrlo brzo premještamo migrante u druge centre gdje se čekaju rješenja o azilu, kako bismo osigurali njihovu sigurnost kao i sigurnost zajednice, rekao je u intervjuu za CNN Mayorkas.

- Vraćamo pojedince u njihove domovine, očekujemo dramatične promjene u sljedećih 48 do 96 sati, naglašava.

Stotine Haićana vratile su se u ponedjeljak u Meksiko iz migrantskog kampa preko granice u Del Riou u Teksasu, strahujući od protjerivanja u svoju domovinu jer su američke vlasti organizirale letove natrag na Haiti.

Bijela kuća kritizirala je upotrebu konja radi prijetnje haićanskim migrantima nakon što su se proširile slike američke pogranične policije na konjima kako juriša na migrante u blizini kampa uz rijeku u Teksasu.

Kamp, ispod mosta preko Rio Grandea, posljednje je žarište američkih vlasti koje nastoje zaustaviti protok migranata koji bježe od nasilja bandi, ekstremnog siromaštva i prirodnih katastrofa u svojim matičnim zemljama.

Mayorkas je rekao da je u tijeku istraga o postupanju s migrantima te da će na mjestu događaja situaciju pratiti promatrači iz Ureda za profesionalnu odgovornost.

- Nećemo tolerirati bilo kakvo zlostavljanje, rekao je Mayorkas za CNN.

- Bio sam užasnut onim što sam vidio. Pustit ću istraguda ide svojim tokom. Ali prizori koje sam vidio zabrinjavaju me, govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!