07:14 / 24.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

SAD preporučuje svojim državljanima da napuste Ukrajinu

SAD preporučuje svojim državljanima da napuste Ukrajinu

SAD preporučuje svojim državljanima da napuste Ukrajinu

Foto: - / Pixabay

SAD je jučer objavio da je naložio povratak kući članova obitelji zaposlenika veleposlanstva u Ukrajini, preporučivši svim američkim državljanima da razmotre mogućnost odlaska zbog prijetnje ruske vojne akcije.


Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je odobrilo "dobrovoljni odlazak američkih državnih službenika i naredilo odlazak članova njihovih obitelji iz veleposlanstva u Kijevu zbog kontinuirane prijetnje ruske vojne akcije".

Američkim državljanima u Ukrajini preporučili su da razmisle o mogućnosti odlaska.

- Američki državljani u Ukrajini trebali bi razmotriti mogućnost odlaska bez odlaganja, koristeći mogućnosti komercijalnog ili drugih, privatno dostupnih opcija transporta, objavio je jučer navečer State Department u informacijama o putovanjima.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini objavilo je da se o tom potezu konzultiralo s ukrajinskom vladom i da koordinira korake sa saveznicima i partnerskim veleposlanstvima u Kijevu koja utvrđuju svoj stav.

- Rusija bi u svakom trenutku mogla izvesti vojnu akciju i vlada SAD-a neće biti u poziciji evakuirati američke državljane u takvoj krizi, pa se (...) moraju pripremiti, stoji u priopćenju veleposlanstva.

Veleposlanstvo u Kijevu i dalje radi a otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini, rekli su dužnosnici State Departmenta.

Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu "zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i Covida 19".

- Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan, stoji u obavijesti.

Upitano zašto je odluka o povlačenju članova obitelji zaposlenih u veleposlanstvu donesena baš sada, ministarstvo se pozvalo na prošlotjedno upozorenje Bijele kuće o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Moskva je u više navrata otklanjala tu mogućnost, napominje agencija dpa.

Viši dužnosnik State Departmenta govorio je u telekonferenciji s novinarima o "preventivnim mjerama", navodi dpa.

New York Times izvijestio je jučer navečer da predsjednik Joe Biden razmatra mogućnost slanja nekoliko tisuća američkih vojnika saveznicima u NATO-u u istočnoj Europi i na Baltiku.

Pentagon nije želio komentirati izvješće NYT-a, ali je istaknuo da je njihov glasnogovornik John Kirby izjavio da "ćemo se pobrinuti da pripremimo opcije kako bismo umirili naše saveznike, posebno na istočnom boku NATO-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!