SAD primjenjuje nova pravila za azil na meksičkoj granici

12.05.2023.

10:26

Autor: Hina/HRT/T.S.

Migranti se boje težeg ulaska u zemlju

Migranti se boje težeg ulaska u zemlju

Foto: STRINGER / REUTERS

SAD je ukinuo granične mjere uvedene zbog covida-19 koje su blokirale mnogobrojne migrante na granici s Meksikom, zamijenivši odmah tzv. Title 42 opsežnom novom regulacijom azila u svrhu odvraćanja migranata.


Nekoliko sudskih postupaka u zadnji čas pridonijelo je konfuziji u pogledu toga kako će se sljedećih dana provoditi nova granična politika.

Upravo prije no što je Title 42 trebao isteći u ponoć 11. svibnja, zagovornici imigracije koje predstavlja Američka unija za građanske slobode uložili su tužbu na nove zabrane azila tvrdeći da se njima krše američki zakoni i međunarodni sporazumi.

Zagovornici tvrde da novi propis, koji je uveo demokratski predsjednik Joe Biden kako bi suzbio ilegalne prelaske, podsjeća na ograničenja koja je uveo njegov republikanski prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump.

Skupine za ljudska prava uspješno su blokirale Trumpova pravila na sudu i zatražile od istog suca sa sjedištem u Kaliforniji da blokira i ova pravila.

Marsha Espinosa, glasnogovornica američkog ministarstva domovinske sigurnosti, branila je Bidenovu uredbu rekavši da se njome "nastoji potaknuti migrante da koriste zakonite načine" umjesto da ilegalno prelaze granicu.

Kaotično na granici


U četvrtak su se odvijale kaotične scene migranata koji su pokušavali ući u zemlju prije nego što je Title 42 istekao i novo pravilo stupilo na snagu.

Uredba pretpostavlja da većina migranata ne ispunjava uvjete za azil ako su prošli kroz druge zemlje bez prethodnog traženja zaštite negdje drugdje ili ako nisu iskoristili legalne putove za ulazak u SAD, što je Biden proširio.

Proteklih dana tisuće migranata gazile su kroz rijeke, penjali se po nasipima i zidovima kako bi dospjeli na tlo SAD-a, nadajući se da će biti obrađeni prije ponoći.

Neki migranti predali su se graničnim službenicima. Drugi su pokušali prijeći neprimijećeni.

U Matamorosu, u Meksiku, u četvrtak poslijepodne skupine ljudi prešle su rijeku Rio Grande u visokoj vodi. Neki su držali male bebe i vrećice sa stvarima iznad glava kako bi stigli u Brownsville u Teksasu.

U El Pasu u Teksasu stotine migranata kampirale su na ulicama u središtu grada pokušavajući shvatiti kamo dalje nakon što su prešli granicu iz Juareza u Meksiku.

Više migranata - uključujući obitelji s malom djecom umotanom u folije za utopljavanje - čekalo je obradu dok su bili zatvoreni između dva visoka granična zida u San Diegu, u Kaliforniji, preko puta Tijuane, Meksiko.

Prestaju covid mjere, počinje zabrana azila


Trump je prvi put primijenio Title 42 u ožujku 2020. dok je covid harao svijetom. Zdravstveni dužnosnici rekli su u to vrijeme da je naredba usmjerena na suzbijanje širenja virusa u pretrpanim zatvorima.

Američkim vlastima omogućila je da brzo protjeraju migrante u Meksiko ili druge zemlje bez mogućnosti da zatraže azil u SAD-u.

- Smatram da ukidanje Mjere 42 nama nikako ne pomaže. Prije smo mogli prijeći granicu i ostati, a sada ne možemo jer nas mogu deportirati u bilo koju zemlju. Ne znamo gdje ćemo završiti. Nakon što prodate sve kako biste stigli ovamo, kako se vratiti kući praznih ruku, rekao je Deivid, migrant iz Venezuele.

- Proveo sam 3 mjeseca u Tapachuli u Meksiku kako bih dobio humanitarnu vizu i prešao granicu. Ovdje u prihvatnom centru mnogi mi kažu da na sastanak čekaju više od tri mjeseca. zakazali su ga preko aplikacije, ali još čekaju, kaže Rene Seid, migrant iz Haitija. 

No demokrati, stručnjaci za javno zdravstvo i zagovornici imigracije vidjeli su to kao produžetak Trumpove nakane da blokira migrante na granici.

Biden, koji je vodio kampanju za preokret Trumpove politike, zadržao je Title 42 na snazi i poslije ga proširio.

Migranti su protjerani više od 2,7 milijuna puta prema Titleu 42, iako ukupan broj uključuje mnogo onih koji ponovno prelaze.

Meksiko općenito prihvaća samo određene nacionalnosti - vlastite građane, stanovnike Srednje Amerike i odnedavno migrante iz Venezuele, Kube i Haitija.

Dakle, tijekom istog razdoblja, oko 2,8 milijuna migranata koji nisu kvalificirani za protjerivanje smije ući u Sjedinjene Države u sklopu procesa poznatog kao Title 8 kako bi na sudu pokrenuli svoje imigracijske zahtjeve, što može trajati mjesecima ili godinama.

Čak i prije nego što je Title 42 istekao, zajedno sa završetkom izvanredne zdravstvene situacije zbog covida, Bidenova se administracija borila s rekordnim brojem migranata na granici SAD-a i Meksika, opterećujući američke vlasti i pogranične gradove.

Republikanci okrivljuju Bidena za ublažavanje restriktivnije Trumpove politike. Biden je optužio Kongres da nije usvojio sveobuhvatnu imigracijsku reformu.

Ali s novim propisom o azilu, ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas i drugi Bidenovi dužnosnici pokušavaju širiti poruku da će se ilegalni prelasci suočiti s posljedicama, šaljući vojsku i tisuće dodatnog osoblja na granicu.

- Ne vjerujte lažima krijumčara. Granica nije otvorena, rekao je Mayorkas u izjavi.

Porast dnevnih uhićenja 


Neki migranti koji su razgovarali s Reutersom u četvrtak rekli su da su čuli da će biti teže ući u zemlju nakon 11. svibnja i požurili su prijeći prije roka. Dnevna uhićenja ovaj su tjedan porasla više od 10.000, a kapacitet pritvora je dostigao maksimum.

Zbog velikog broja dolazaka, agenti su u srijedu počeli puštati neke migrante da se odmah pojave pred imigracijskim sudom gdje mogu podnijeti zahtjev za azil, govoreći im da se kasnije jave imigracijskom uredu.

Ali kasno u četvrtak navečer, savezni sudac na Floridi to je blokirao, rekavši da nisu slijedili odgovarajuće regulatorne procedure.

- Sada se svi pitaju: što sad? Ja to pitanje postavljam već dvije godine bez konkretnog odgovora. U posljednjih mjesec dana broj dnevnih prelazaka u našem gradu skočio je s 300 na 1000... Sada smo u situaciji u kojoj zapravo nikad prije nismo bili i vrijeme je da predsjednik proglasi izvanredno stanje, izjavio je Douglas Nicholls, gradonačelnik Yume u Arizoni.

Uprava za carine i zaštitu granica nazvala je presudu "štetnom" i rekla da će "rezultirati nesigurnom prenatrpanošću" graničnih objekata.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!