17:01 / 03.02.2021.

Autor: Hina/HRT

SAD produljio Novi START, NATO pozdravlja produljenje sporazum

Zemlja

Zemlja

Foto: PIRO4D / Pixabay

Sjedinjene Države produljile su ugovor Novi START s Rusijom na pet godina, objavio je američki državni tajnik Antony Blinken.


- Produljenje Novog START-a osigurava da imamo provjerljive limite za ruske interkontinentalne balističke projektile, balističke projektile lansirane s podmornica i teške bombardere do 5. veljače 2026., rekao je Blinken u priopćenju.

Nova američka administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena kazala je prošli mjesec da će tražiti produljenje tog ugovora.

Po ugovoru, SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojevih glava, za 30 posto manje u odnosu na plafon utvrđen 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800, što je sasvim dovoljno da se Zemlju razori nekoliko puta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je produljenje Novog START-a u petak.

- Vladimir Putin potpisao je savezni zakon o produljenju sporazuma između Rusije i SAD-a o mjerama za smanjenje i ograničenje ofenzivnog strateškog oružja, priopćio je Kremlj.

Ugovor Novi START je posljednji bilateralni sporazum koji obvezuje dvije vodeće nuklearne sile i budi nadu u poboljšanje dijaloga između Washingtona i Moskve tjedan dana po dolasku Joea Bidena u Bijelu kuću, iako su obje države već upozorile da će čvrsto braniti svoje nacionalne interese.

Pregovori o produljenju bili su u zastoju za vrijeme administracije predsjednika Donalda Trumpa u čijem je mandatu SAD napustio tri druga važna međunarodna sporazuma: iranski nuklearni sporazum, Sporazum o nuklearnim bojnim glavama srednjeg dometa te sporazum Otvoreno nebo koji omogućuje provjeru vojnih kretanja.

NATO pozdravlja produljenje sporazuma Novi START 

NATO je pozdravio dogovor SAD-a i Rusije o produljenju sporazuma Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja za sljedećih pet godina.

- Saveznici u NATO-u vjeruju da sporazum Novi START pridonosi međunarodnoj stabilnosti.  Ponovno su izrazili i svoju snažnu potporu za njegovu kontinuiranu provedbu te za rani i aktivni dijalog o načinima za poboljšanje strateške stabilnosti, kaže se u priopćenju NATO-a.

Sporazum Novi START istječe u veljači. To je jedini preostali sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između SAD-a i Rusije. 

NATO dodaje da produljenje sporazuma vidi kao početak, a ne kraj napora na rješavanju nuklearnih prijetnji i novih izazova koji se pojavljuju za stratešku stabilnost, a koje predstavlja ponašanje Rusije.

- Dok Sjedinjene Države vode dijalog s Rusijom u službi naših zajedničkih interesa, NATO-u su potpuno jasni izazovi koje predstavlja Rusija. Surađivat ćemo uz tijesne konzultacije kako bismo se suočili s agresivnim akcijama Rusije, koje predstavljaju prijetnju za euroatlantsku sigurnost, ističe se u priopćenju NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!