SAD: Prosvjedi nakon snimke ubojstva Afroamerikanca izrešetanog policijskim metcima

04.07.2022.

07:15

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Prosvjedi nakon snimke ubojstva Afroamerikanca izrešetanog policijskim metcima

Prosvjedi nakon snimke ubojstva Afroamerikanca izrešetanog policijskim metcima

Foto: Gaelen Morse / REUTERS

Stotine ljudi su prosvjedovale jučer u Akronu, u državi Ohiju, na sjeveru Sjedinjenih Država, nakon objave videosnimke ubojstva Afroamerikanca u kojeg je policija, tvrdi njegov odvjetnik, ispalila 60 hitaca.

Dok vlasti pozivaju na mir, mnoštvo se u povorci uputilo prema gradskoj vijećnici noseći transparente na kojima je pisalo "Pravda za Jaylanda".

Jayland Walker (25) ubijen je 27. lipnja dok je trčeći bježao pred policijom nakon automobilske potjere zbog prometnog prekršaja. Na snimci koju je policija objavila jučer vidi se mladić izrešetan metcima.

Organizacije za borbu protiv rasizma pozvale su na četvrti dan prosvjeda u tome gradu sa 190.000 stanovnika blizu Clevelanda. Prosvjedi su bili mirni, osim u jednom trenutku kada su se prosvjednici približili kordonu policajaca dobacujući im uvrede.

Nakon prvog skupa mnoštvo je ostalo na ulici tijekom noći. Nije bilo dojava o nasilju. No vlasti su, bojeći se nereda, postavile teške strojeve, poput snježnih ralica, oko policijske stanice kako bi ju zaštitile.

Vlasti Akrona koje su u početku šturo komentirale izgred, u nedjelju su napokon objavile dvije video snimke. Prva je kompilacija videa i snimki zaslona osobnih kamera policajaca s komentarom. Druga je cjelovita snimka potjere i pucnjave, također načinjena policijskom kamerom. U komentaru se navodi da Walker nije zaustavio svoj automobil i da se dao u bijeg, na što je policija krenula u potjeru. Nekoliko policajaca je reklo da je iz Walkerova auta ispaljen hitac. Nakon višeminutne potjere Walker je u vožnji iskočio iz auta i počeo trčati. Policajci su ga pokušali svladati uz pomoć elektrošokera, ali nisu uspjeli. Nekoliko njih sustiglo ga je na parkiralištu. Snimke nisu jasne pa se ne vidi što se zatim događalo, ali policija u priopćenju navodi da im je "život bio u opasnosti" zbog 25-godišnjakova ponašanja. Svi policajci su tada zapucali, ispalivši više hitaca. Walker je proglašen mrtvim na mjestu događaja. Izgred podsjeća na druge pogibije crnaca u sukobu s policijom, što je potaknulo val prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasilja. Gradonačelnik Dan Horrigan najavio je neovisnu istragu.

- Odvjetnik sam 22 godine i nikad nisam vidio ništa slično ovoj video snimci, rekao je Bobby DiCello, odvjetnik obitelji žrtve, za New York Times.

Policijski načelnik Steve Mylett rekao je da su forenzičari na Walkerovu tijelu otkrili 60 rana. DiCello tvrdi da je bio pogođen sa 60 hitaca. Osmorica policajaca umiješana u njegovu pogibiju privremeno su uklonjeni s dužnosti i primat će plaću u očekivanju završetka istražnog postupka.

U objavi na Twitteru u nedjelju košarkaška zvijezda LeBron James, rođen u Akronu, rekao je da moli za svoj grad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!