SAD: Prva federalna smrtna kazna nad ženom u gotovo 70 godina

02.01.2021.

13:51

Autor: T.D./Hina

default error photo
Smaknuće je prvotno trebao biti u prosincu, no nakon što su se njezini odvjetnici zarazili koronavirusom, odgođeno je.
Žalbeni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio je suspenziju smaknuća jedine žene koja čeka federalnu smrtnu kaznu te će ono biti izvedeno 12. siječnja, izvještava BBC.

Lisa Montgomery
zadavila je trudnu ženu u Missouriju prije nego što je tijelo izrezala i iz njega izvadila dijete 2004. Ako bude smaknuta, Montgomery će biti prva zatvorenica nad kojom će u 70 godina biti izvršena federalna egzekucija.

Smaknuće je prvotno trebao biti u prosincu, no nakon što su se njezini odvjetnici zarazili koronavirusom, odgođeno je. Odvjetnički tim Lise Montgomery rekao je da će pokrenuti peticiju upućenu sucima da preispitaju presudu.

Posljednja žena koju je smaknula američka vlada bila je Bonnie Heady, koja je 1953. umrla u plinskoj komori u Missouriju, prema Informativnom centru za smrtnu kaznu. Federalna smaknuća bila su obustavljena na 17 godina prije nego što je predsjednik Donald Trump prošle godine ponovno naredio njihovo pokretanje.

Ako budu izvršena preostala smaknuća, Trump bit će predsjednik u čijem se mandatu provelo najviše smaknuća u više od stoljeća. Smaknuće Lise Montgomery trebalo bi biti izvedeno samo nekoliko dana prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme ured.

Biden, koji se desetljećima žestoko zauzimao za smrtnu kaznu kao senator iz Delawarea, sada je rekao da će ukinuti federalna smaknuća kada uđe u Bijelu kuću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!