07:16 / 25.03.2020.

Autor: HRT/Hina

SAD: Prvi slučaj koronavirusa u zatvoru

Ilustracija, foto: Brian Snyder/REUTERS

Ilustracija, foto: Brian Snyder/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Bolesnik je 31-godišnji Meksikanac koji boravi u pritvoru u Hackensacku u New Jerseyju.
Prvi slučaj zaraze koronavirusom otkriven je kod čovjeka bez osobnih dokumenata koji je u pritvoru u Sjedinjenim Državama, priopćila je imigracijska policija dok se sve češće čuju pozivi da se migrante pusti na slobodu.

Bolesnik je 31-godišnji Meksikanac koji boravi u pritvoru u Hackensacku u New Jerseyju. Smješten je u karatenu a posjeti tom pritvoru su privremeno zabranjeni, navodi se u priopćenju imigracijske policije (ICE). Bolest Covid-19 dijagnosticirana je prošlog tjedna policajcu ICE-a zaposlenom u toj ustanovi, navodi moćna organizacija za ljudska prava ACLU.

- Stručnjaci za javno zdravstvo su to i predvidjeli: zatvorenici lako podliježu virusu. Isti su stručnjaci rekli da će se bolest, ako se pojavi u zatvoru, brzo proširiti .ICE mora odmah poduzeti radikalne mjere kako bi smanjio broj pritvorenika ako ne želi biti odgovoran za humanitarnu krizu, komentirala je Andrea Flores, čelnica organizacije.

Imigracijska policija drži trenutačno oko 37.000 migranata. ACLU i druge organizacije vode sudske postupke za njihovo oslobađanje, ponajprije najslabijih među njima. No borba protiv ilegalne imigracije je na vrhu prioriteta predsjednika Donalda Trumpa i njihovi pozivi zasad ne daju rezultata. SAD je svjetski rekorder u broju zatvorenika, kojih je 2,2 milijuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!