SAD radi na izvlačenju srušenog kineskog špijunskog balona

06.02.2023.

07:10

Autor: Hina/HRT/A.V.

SAD radi na izvlačenju srušenog kineskog špijunskog balona

SAD radi na izvlačenju srušenog kineskog špijunskog balona

Foto: RANDALL HILL / Reuters

Sjedinjene Države rade na izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona koji je srušen u blizini obale Južne Karoline, priopćio je Pentagon u nedjelju.

Američki vojni zrakoplov oborio je u subotu balon kod obale Južne Karoline, tjedan dana nakon što je prvi put ušao u američki zračni prostor kod Aljaske.


- Naša mornarica trenutno provodi operaciju izvlačenja, a Obalna straža pomaže u osiguravanju područja i održavanju javne sigurnosti, rekao je general Glen VanHerck, zapovjednik Zapovjedništva zračne obrane Sjeverne Amerike i Sjevernog zapovjedništva SAD-a.


Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor "sasvim slučajno", što američki dužnosnici odbacuju.


Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u subotu da je američka vojska prikupila "vrijedne" obavještajne podatke proučavajući balon.


Predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da je u srijedu zapovjedio rušenje balona kada je prešao u Montanu, ali Pentagon mu je preporučio da se pričeka da dođe nad otvoreno more kako bi se zaštitilo civile.


Kina kaže da je američko obaranje balona naštetilo odnosima


Odluka Amerike da obori balon za koji je Peking tvrdio da je skrenuo sa smjera "ozbiljno je utjecala i naštetila" odnosima između dviju zemalja, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, dok SAD pokušava pronaći i izvući ostatke navodnog špijunskog balona u blizini obale Južne Karoline.


Letjelica, za koju je Washington rekao da je špijunski balon, nekoliko dana je letjela iznad Sjeverne Amerike, zbog čega su Sjedinjene Države otkazale planirani posjet Pekingu državnog tajnika Antonyja Blinkena.

Washington je u subotu priopćio da ga je oborio borbeni zrakoplov u blizini obale Južne Karoline zbog, kako je nazvao, "neprihvatljivog kršenja" američkog suvereniteta.


Peking je prosvjedovao zbog tog poteza, ustvrdivši da je riječ o civilnom balonu koji je skrenuo sa smjera, a u nedjelju je uložio službenu pritužbu američkom veleposlanstvu u Kini.


- Akcije Sjedinjenih Država ozbiljno su utjecale i naštetile naporima i napretku obiju strana u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa od sastanka na Baliju, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Xie Feng u pritužbi, prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova.


Mislio je na samit između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga u studenome.


Peking, kako se dalje navodi, "pozorno prati razvoj situacije" i "zadržava pravo na daljnje potrebne reakcije".


Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor "sasvim slučajno", što američki dužnosnici odbacuju.


Sjedinjene Države rade na pronalaženju i izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona koji je srušen u blizini obale Južne Karoline, priopćio je Pentagon u nedjelju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!