SAD: Rat u Ukrajini pitanje je dana

11.02.2022.

11:36

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američki građani trebali bi napustiti Ukrajinu, izjavio je predsjednik SAD-a Joe Biden u intervjuu za televiziju NBC. Kada Amerikanci i Rusi počnu pucati jedni na druge, to je svjetski rat, rekao je Biden, dodajući da živimo u svijetu drukčijem od dosadašnjeg. Čini se da su Sjedinjene Države bolje upućene od ostalih, pa su svjesne toga da je rat u Ukrajini samo pitanje dana.

 Otud pomalo dramatičan poziv predsjednika svim Amerikancima koji se nalaze u Ukrajini.

- Pozivam sve Amerikance da napuste Ukrajinu, i to odmah. Suočeni smo s jednom od najvećih vojski svijeta. Sve je ovo drugačije i vrlo opasno, i uskoro bi se sve moglo oteti kontroli, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Iz Moskve potpuno drugačije vijesti. Negiraju mogući napad, a ovo su današnje snimke ruskog veleposlanstva u Kijevu, u kojem su svi zaposlenici dobili uredbu da nastave s normalnim radom, a njihove obitelji pozvane su da žive kao i dosad. I dok Rusija šalje miroljubive poruke, zapadni čelnici promatraju što radi ruska vojska na granici.

- Nadam se da neće biti toliko ludi da krenu u osvajanje Ukrajine, jer svi znamo da i Ukrajina ima spremnih dvjesto tisuća vojnika. Bila bi to krvava bitka i nadam se da su toga u Moskvi svjesni, kazao je britanski premijer Boris Johnson.

I dok se zvecka oružjem, a političari se igraju generala, u Berlinu, daleko od novinara, traju izravni pregovori. No s malo uspjeha.

- Ni nakon devet sati pregovora nismo došli do većeg približavanja stajališta. Postoji želja da se postigne dogovor, ali za sada nema uspjeha, poručio je ukrajinski izaslanik na pregovorima Andrij Jermak.

- Ukrajinska strana ne poznaje pojam 'kompromis'. Jednostavno ne poštuju odredbe dogovora iz Minska, i to zaustavlja svaku mogućnost napretka u pregovorima, istaknuo je ruski izaslanik na pregovorima Dmitrij Kozak.

No iako nema napretka, najavljeni su novi pregovori. Što je dobro, jer oružje se i dalje gomila s obje strane granice, a to izaziva napetost ali i realnu opasnost da jedna slučajna pogreška izazove svjetsku katastrofu.


video thumb

Blinken: Ruska invazija na Ukrajinu moguća u bilo kojem trenutku

Rusija je poslala još vojnika na svoju granicu s Ukrajinom i mogla bi pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, uključujući i za vrijeme Zimskih olimpijskih igara, rekao je danas američki državni tajnik Antony Blinken. 

On je rekao da Washington nastavlja povlačiti osoblje svojeg veleposlanstva u Ukrajini i ponovio poziv State Departmenta svim američkim državljanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.

- Jednostavno rečeno, i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući i to da još vojnika stiže na ukrajinsku granicu, rekao je Blinken na novinskoj konferenciji u australskom gradu Melbourneu.

- Kao što smo već rekli, invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku, i da budemo jasni, to uključuje i vrijeme održavanja Olimpijskih igara, dodao je.

Rusija, koja ima više od 100.000 vojnika pored ukrajinske granice, niječe optužbe Zapada da planira napasti Ukrajinu.

Zimske olimpijske igre održavat će se u Pekingu do 20. veljače.

Britanija je jučer rekla kako se čini da je "najopasniji trenutak" u sukoba Zapada i Rusije neizbježan, budući da Rusija održava vojne vježbe u Bjelorusiji i na Crnom moru nakon što je nagomilala svoje snage pored Ukrajine.

- Nastavit ćemo taj proces i bili smo vrlo jasni - svi američki državljani koji su još u Ukrajini trebali bi sad napustiti tu zemlju, poručio je Blinken.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!