SAD razbio zloglasnu mrežu "Qakbot"

29.08.2023.

19:42

Autor: V.G./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Američke vlasti objavile su u utorak da su provele međunarodnu operaciju koja je imala za cilj razbijanje zloglasne malware platforme "Qakbot" koju kibernetički kriminalci koriste za financijski kriminal.

- Qakbot malware zarazio je više od 700.000 računala, olakšao ugradnju ransomwarea i nanio stotine milijuna dolara štete poduzećima, zdravstvenim ustanovama i vladinim agencijama u cijelom svijetu, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.


U operaciji su sudjelovali Francuska, Njemačka, Nizozemska i Britanija.

- FBI je neutralizirao taj dalekosežan kriminalni lanac opskrbe, srezavši ga u korijenu, rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray.

Prvi put otkriven prije više od deset godina, Qakbot se obično širi putem spam e-mail poruka koje sadrže zlonamjerne privitke ili poveznice.

Sigurnosni stručnjaci vjeruju da hakerska mreža potiče iz Rusije i da je napadala organizacije širom svijeta od Njemačke do Argentine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!