SAD: Razgovori s talibanima otvoreni i profesionalni

11.10.2021.

08:28

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Getmilitaryphotos / Shutterstock

SAD je objavio da je prvi izravni susret viših američkih i talibanskih dužnosnika nakon što je tvrdolinijska skupina ponovno preuzela vlast u Afganistanu bio otvoren i profesionalan te da je američka strana ponovila da će se talibani prosuđivati po postupcima, a ne po riječima.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da se američko izaslanstvo u razgovorima za vikend u Dohi usredotočilo na pitanja sigurnosti i terorizma, sigurnog prolaza za građane SAD-a, druge strane državljane i Afganistance, kao i na ljudska prava, uključujući sudjelovanje žena i djevojaka u svim aspektima afganistanskog društva. Rekao je da su dvije strane razgovarale i o pružanju humanitarne pomoći Sjedinjenih Država izravno afganistanskom narodu.

- Razgovori su bili otvoreni i profesionalni, a američko izaslanstvo je ponovilo da će se o talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po riječima - navodi Price u priopćenju. Nije rečeno jesu li postignuti ikakvi dogovori.

U subotu je katarska televizija Al Jazeera citirala vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana kako su talibanski predstavnici zatražili od američke strane da ukine blokadu za devizne rezerve središnje banke Afganistana. Rečeno je da je ministar Amir Kan Muttaki također naveo da će Washington ponuditi cjepiva protiv COVID-a te da su dvije strane razgovarale o otvaranju nove stranice u odnosima dviju zemalja.

Dužnosnici Bidenove uprave rekli su Reutersu da će američko izaslanstvo izvršiti pritisak na talibane da puste otetog Amerikanca Marka Frerichsa. Drugi glavni prioritet bio bi da talibani ne dopuste da Afganistan ponovno postane utočište Al-Qa'ide ili drugih ekstremista.

Američki dužnosnici kažu da su u kontaktu s desecima Amerikanaca i stalnih stanovnika koji žele napustiti Afganistan, a u zemlji su i dalje tisuće Afganistanaca povezanih sa SAD-om kojima prijeti opasnost da će ih progoniti talibani.

Washington i druge zapadne zemlje bore se s teškim izborima jer Afganistanu prijeti ozbiljna humanitarna kriza. Pokušavaju smisliti kako surađivati s talibanima, a da im ne daju legitimitet koji traže, istodobno osiguravajući da humanitarna pomoć dođe do potrebitih diljem zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!