SAD: Rusija krši međunarodno pravo ne dopuštajući konzularni pristup Gershkovichu

10.04.2023.

22:37

Autor: P.F./Hina/HRT

Evana Gershkovicha odvode sa suda u Moskvi

Evana Gershkovicha odvode sa suda u Moskvi

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Rusija nije američkim konzularnim službenicima odobrila pristup novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu otkako je uhićen krajem prošlog mjeseca i time krši međunarodno pravo, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Patel je novinarima na redovitom brifingu rekao da je Moskva tijekom vikenda službeno obavijestila Washington o pritvaranju, ali SAD još uvijek traži konzularni pristup Gershkovichu, koji je u pritvoru od 29. ožujka pod optužbama za špijunažu.

- U ovom trenutku to je kršenje obveza Rusije prema našoj konzularnoj konvenciji i kršenje međunarodnog prava, rekao je Patel.

SAD i Sovjetski Savez složili su se u ugovoru potpisanom 1964. da će konzularnom službeniku biti dopušteno posjetiti pritvorenog ili uhićenog građanina druge države unutar dva do četiri dana od pritvaranja, ovisno o lokaciji.

- Naglasili smo potrebu da ruska vlada omogući ovaj pristup što je prije moguće, dodao je Patel.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Odvjetnici Wall Street Journala posjetili su novinara, a novine su pozvale na njegovo hitno oslobađanje.

SAD je pozvao Rusiju da oslobodi Gershkovicha i odbacio tvrdnje o špijunaži kao smiješne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!