SAD šalje 1500 vojnika za pomoć u suzbijanju ilegalne migracije

02.05.2023.

21:58

Autor: M.Š./Hina/HRT

Američko - meksička granica

Američko - meksička granica

Foto: Jose Luis Gonzalez / REUTERS

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti u utorak je zatražilo dodatnih 1500 vojnika za nadzor američko-meksičke granice na 90 dana u očekivanju mogućeg rasta ilegalne imigracije kada se idućeg tjedna ukinu granična ograničenja vezana za COVID.

Vlasti strahuju od naglog rasta migranata na granici kada se ukine mjera "Title 42" koja istječe 11. svibnja, a omogućava američkim vlastima da brzo vrate migrante bez vize u Meksiko ne pružajući im ikakvu mogućnost da zatraže azil.

Američki predsjednik Joe Biden, demokrat koji će tražiti reizbor 2024. godine, nosi se s rekordnim brojem ilegalnih migrantskih prelazaka američko-meksičke granice otkad je preuzeo mandat 2021. godine.

Republikanci optužuju Bidena da je granicu učinio propusnom nakon stroge politike koju je provodio njegov prethodnik Donald Trump koji se želi ponovno natjecati za predsjednika SAD-a.

S druge strane, neki demokrati i aktivisti za useljenička pitanja aktivisti kritiziraju Bidena jer je postupno zaoštrio politiku granične sigurnosti.

Vojnici bi poslužili kao ispomoć američkoj graničnoj ophodnji, no ne bi obavljali policijske dužnosti, rekao je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti. Umjesto toga bi obavljali unos podataka i druge administrativne zadatke kako bi se pripadnici službe za carinu i zaštitu granice mogli fokusirati na rad na terenu.

Dodatnih 1500 vojnika priključit će se 2500 vojnika Nacionalne garde koji su već na terenu.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je na pitanje o slanju vojnika rekao da su Sjedinjene Države suverena nacija i da Meksiko poštuje njezine odluke.

Američki vojnici su ranije pomagali osiguravati granice u mandatima prijašnjih predsjednika, uključujući i republikanca Georgea W. Busha, demokratskog predsjednika Baracka Obame i Trumpa, koji je doveo na granice tisuće pripadnika aktivne službe i Nacionalne garde.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!