SAD šalje Ukrajini 31 tenk Abrams

25.01.2023.

19:58

Autor: V.K./Dnevnik/HRT/Hina

Amerika donijela odluku

Amerika donijela odluku

Foto: HTV / HRT

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u srijedu da će SAD isporučiti Ukrajini 31 tenk M1 Abrams u roku od nekoliko mjeseci, što je promjena koja je utjecala na njemačko slanje tenkova Ukrajini.


Američki predsjednik Joe Biden obratio se večeras javnosti vezano za Ukrajinu. Branka Slavica iz Washingtona izvijestila je za Dnevnik kako je predsjednik obavijestio javnost da Amerikanci šalju u Ukrajinu Abramse, kako ih je nazvao, najmoćnije tenkove na svijetu.

- U dogovoru s Njemačkom i drugim NATO saveznicima, Amerika je donijela odluku o isporuci tenkova Abrams Ukrajini. Predsjednik Biden je prije obraćanja američkoj javnosti razgovarao s čelnicima Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije. Potom je Amerikancima objavio da SAD Ukrajini šalju 31 tenk Abrams, te će isto tako obučavati ukrajinske vojnike i održavati ovo naoružanje, rekla je.

Dodaje kako se vojni stručnjaci slažu da bi njemački i američki tenkovi mogli na terenu u Ukrajini donijeti do zaokreta.

- Stručnjaci govore kako je to psihološka i vojna pomoć vojnicima na terenu. Biden je rekao kako je riječ o kompleksnom i skupom sustavu koji zahtijeva obuku. Procjenjuje se da će trebati između 4 i 8 mjeseci da ovi tenkovi budu isporučeni Ukrajini i zbog toga je Pentagon oklijevao davanju zelenog svjetla ovoj odluci, rekla je.

Ističe kako je sigurno da američki tenkovi neće stići u Ukrajinu do očekivane proljetne ofenzive, ali bi njemački tenkovi do tada mogli biti tamo te je stoga Biden zahvalio Njemačkoj, ali i svim državama koje sudjeluju u ovoj koaliciji potpore Ukrajini.

Kako je rekla, Biden je imao poruku i za Moskvu, te je kazao kako Rusija nije i neće uspjela razbiti jedinstvo saveznika te je istaknuo kako ima potporu američkog naroda, demokrata i republikanaca u svojim odlukama, ali isto tako da saveznici žele kraj ovog rata.

- Brojne europske zemlje predvođene Sjedinjenim Državama pomažu Ukrajini kako bi se obranila i sačuvala svoj teritorijalni integritet. O tome je riječ. Ovo nije nikakva ofenzivna prijetnja Rusiji. Ne postoji ofenzivna prijetnja. Osiguravamo vojnu pomoć Ukrajini kako bi se mogla uspješno obraniti od ruske agresije, a ruske trupe trebale bi se vratiti onamo gdje pripadaju - u Rusiju. Tada bi ovaj rat završio, a to je ono što svi želimo - kraj ovoga rata, rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

Predsjednik Joe Biden najavio je tu odluku tijekom obraćanja u Bijeloj kući. Istaknuo je kako su ti tenkovi potrebni Ukrajini da "poboljša svoju sposobnost manevriranja na otvorenom terenu". Također je dodao da ti tenkovi nisu ofenzivna prijetnja Rusiji.

Biden je zahvalio Njemačkoj na odluci da isporuči Ukrajini tenkove Leopard 2. Njemačka je stvarno uskočila, rekao je.

- Rusija očekuje da ćemo se (SAD i europski saveznici) razjediniti, istaknuo je američki predsjednik.

- Međutim, mi smo skroz, potpuno i temeljito ujedinjeni, dodao je.

Sjedinjene Američke Države bile su hladne prema ideji raspoređivanja tenkova Abrams koje je teško održavati, ali su morale promijeniti pristup kako bi uvjerile Njemačku da pošalje svoje tenkove Leopard 2 koje je lakše koristiti u Ukrajinu.

Ipak, Abrams - jedan od najmoćnijih američkih tenkova - neće uskoro krenuti prema Ukrajini. Visoki dužnosnici Bidenove administracije kazali su novinarima da će proći mjeseci, a ne tjedni, do isporuke Abramsa.

Odluku tumače u kontekstu pružanja sredstava za dugoročnu obranu Ukrajine. Još nije odlučeno na kojoj će se lokaciji trenirati ukrajinski vojnici za korištenje Abramsa.

Iako je vrlo sofisticirano i skupo oružje, Abrams je teško održavati i predstavlja logistički izazov jer radi na mlazno gorivo.

Ukupna cijena jednog Abramsa varira, a može iznositi i preko 10 milijuna dolara kada se uključi cijena obuke i održavanja.

- Nema ofenzivne prijetnje Rusiji, rekao je Biden.

Reutersov upućeni izvor kazao je utorak da je američka odluka o slanju Abramsa donijeta u sklopu razgovora s Nijemcima o njihovoj nevoljkosti da šalju tenkove.

- Sjedinjene Države bile su spremne značajno se obvezati, kako bi im pomogle u njihovoj odluci, rekao je izvor.

SAD će osigurati tenkove kroz fond pod nazivom Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajini koji omogućava Bidenovoj administraciji da kupuje oružje od vojne industrije, umjesto korištenja postojećih američkih zaliha oružja.

Samim time proces je sporiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!