18:34 / 02.09.2020.

Autor: V.K./Hina

SAD sankcionirao tužiteljicu ICC-ja koja istražuje američke zločine u Afganistanu

Foto: Nicholas Kamm/Pool via REUTERS

Foto: Nicholas Kamm/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Sjedinjene Države su uvele sankcije tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda, Fatou Bensouda zbog istrage o potencijalnim zločinima američkih snaga u Afganistanu.
Sjedinjene Države su uvele sankcije tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda zbog istrage o potencijalnim zločinima američkih snaga u Afganistanu, objavio je državni tajnik Mike Pompeo.

Pompeo je kazao kako je na crnu listu stavljen i čelnik ICC-ovog odjela za jurisdikciju, komplementarnost i suradnju Phakiso Mochochoko. A merički predsjednik Donald Trump u srpnju je odobrio sankcije kojima se odobrava zamrzavanje imovine i zabranjuju putovanja.

- Danas poduzimamo idući korak jer ICC nastavlja ciljati na Amerikance, nažalost, rekao je Pompeo.

Dodao je kako pojedinci i entiteti koji podržavaju Bensoudu i Mochochokoa riskiraju da i sami postanu predmet sankcija.

State Department je ograničio i izdavanje viza za pojedince za koje Pompeo tvrdi da sudjeluju u pokušaju suda da istraži američko osoblje, no nije otkrio o kome je riječ.

Bensoudi je ICC u ožujku dao dopuštenje da istraži jesu li talibani, afganistanska vojska ili Amerikanci počinili zločine u Afganistanu.

SAD joj je prošle godine povukao vizu zbog moguće istrage nad svojim državljanima. No po dogovoru između Ujedinjenih naroda i Washingtona ona je i dalje smjela regularno putovati u New York kako bi se obratila Vijeću sigurnosti o slučajevima koje je poslala na sud u Haagu.

ICC je institucija osnovana na temelju Rimskog statuta i počela je djelovati 1. srpnja 2002.

Statut je ratificiralo oko 120 zemalja nad kojima sud ima nadležnost.

Među njima nisu Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran, no ICC ipak može suditi Amerikancima jer su navodni zločini počinjeni na teritoriju Afganistana, potpisnika statuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!