21:00 / 18.11.2020.

Autor: V.K./Hina

SAD se bliže brojci 250.000 mrtvih od COVID-19

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: - / REUTERS

Sjedinjene Države bliže se brojci od 250.000 mrtvih od COVID-a-19 zbog čega lokalne vlasti uvode sve oštrija ograničenja, no glasnogovornica Bijele kuće naziva ih "orvelovskima".
Sjedinjene Države bliže se brojci od 250.000 mrtvih od COVID-a-19 zbog čega lokalne vlasti uvode sve oštrija ograničenja, no glasnogovornica Bijele kuće naziva ih "orvelovskima".

➡️ Svijet traži spas u cjepivu
➡️ Epidemija koronavirusa - nove informacije

U utorak je u SAD-u umrlo 1596 ljudi, najviše u jednom danu od 27. srpnja, a od početka pandemije ukupno 248.898 ljudi, pokazuju podaci Reutersa. Zdravstveni stručnjaci i djelatnici tjednima su upozoravali da će uskoro biti preopterećene bolnice u svim regijama i da je širenje zaraze očito u mnogim područjima.

- Najzabrinutiji sam od početka pandemije, rekao je za CNN Tom Inglesby, direktor Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins.

U utorak je hospitalizirano rekordnih 75.000 ljudi. Srednji Zapad postao je epicentar koronavirusa s gotovo milijun novih zaraza u tjedan dana. U Wisconsinu je popunjeno 90,6 posto kreveta na intenzivnoj njezi, pokazuju u srijedu službeni podaci.

Vladini dužnosnici u najmanje 18 saveznih država, a riječ je o ljudima koji predstavljaju obje političke opcije, uveli su ovaj mjesec nove mjere, uključujući stroža ograničenja okupljanja i nošenje maski u javnom prostoru. Dužnosnici, koji su se prvotno opirali ideji uvođenja socijalnih ograničenja, promijenili su mišljenje nakon što se virus počeo naglo širiti.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany je novi val ograničenja opisala kao prekoračenje ovlasti državnih i lokalnih dužnosnika, piše dpa.

Napore saveznih država u borbi protiv koronavirusa  nazvala je "orvelovskim" i čini se da je odbacila molbe dužnosnika da se izbjegavaju velika okupljanja na Dan zahvalnosti.

- Mislim da su mnoge preporuke koje vidite orvelovske, rekla je McEnany u intervjuu za Fox News iako je voditelj spomenuo visoku stopu zaraza u SAD-u.

- Američki narod zna kako zaštititi svoje zdravlje. Nosili smo se s covidom mjesecima, dodala je McEnany i kritizirala zapadni Oregon gdje je guverner ograničio okupljanja na šestero ljudi i zaprijetio sudskim postupcima onima koji prekrše mjeru.

- Mi u ovoj zemlji ne gubimo našu slobodu. Mi kao pojedinci donosimo odgovorne zdravstvene odluke, rekla je McEnany.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!